A kormány döntött az uniós bírság végrehajtási kérdéseiről

A rendelet péntektől hatályos.

Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi a „végrehajtási kérdésekről” szóló, augusztus 30-tól hatályos rendeletet, amelynek előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága kötelezte Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió euró összegű bírságot amiért nem teljesítette a bíróság ítéletét.

A rendelet felvezetésében az olvasható, hogy

A kormány ezért elrendelte, hogy az Európai Unió Bíróság ítéletének tekintetében

a hatáskörrel rendelkező döntéshozó

valamennyi tény és jogi körülmény mérlegelése alapján

döntsön a bírság közvetlen vagy a fizetési kötelezettség Európai Bizottság általi beszámítással történő teljesítéséről, és a közvetlen teljesítés időpontjáról.

A kormány többször jelezte, nem hajlandó kifizetni az egyszeri 200 millió eurós és a napi 1 milliós bírságot.

Rétvári: a kormány benyújtja a számlát Brüsszelnek

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel közleményben tudatta, a kormány jogi lépéseket tesz azért, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatt érvényesítse igényeit az Európai Bizottsággal szemben. Rétvári Bence idézve a kormányrendeletet jelezte: Magyarország az EU felé irányuló tömeges és ellenőrizetlen illegális bevándorlással szemben folyamatosan és hatékonyan védte saját és az EU külső határait, biztosítva a határellenőrzések nélküli schengeni térség fenntartását.

Az EU a határvédelmi költségekhez érdemben nem járult hozzá, a határait védő Magyarországgal nem vállalt szolidaritást. Rétvári Bence tudatta: Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal adós, a kormány nemzetközi jogi szakemberek bevonását követően be akarja nyújtani a számlát a határvédelemért.

A bíróság 2020 decemberében állapította meg, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jogot a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén.