A Médiatanács gyűlöletkeltőnek ítélte Bayer Zsolt gondolatait, Fidesz-reklám miatt elmarasztalták az M1-et is

A fideszes műsorvezető „kiirtandó féregnek”, „páviánnak” nevezte a bevándorlókat, akiket túlzó általánosítással beilleszkedni képtelen, veszélyt jelentő, erőszakos bűncselekmények elkövetésére hajlamos csoportként minősített.

Gyűlöletkeltőnek ítélte a Bayer show egyik adását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A Hír TV március 31-i műsorában Bayer Zsolt „kiirtandó féregnek”, „páviánnak” nevezte a bevándorlókat.

A Médiatanács megállapította, hogy a videóbejátszásokkal tarkított szegmensben a fideszes műsorvezető „az Európába érkező bevándorlók teljes közösségét kivétel nélkül, túlzó általánosítással az európai társadalomba beilleszkedni képtelen, arra veszélyt jelentő, erőszakos bűncselekmények elkövetésére hajlamos csoportként nevezte meg”.

Az adás közzétételével a médiaszolgáltatók átlépték a véleményszabadság határát

– derül ki a határozatból. Mivel a médiaszolgáltatók a műsorszám közzétételével négy-négy esetben megsértették a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezéseket, a Médiatanács a Hír TV Zrt.-re 400 000 forint bírságot, a Karc FM Média Kft.-re pedig – mivel nem először követte el e jogsértést – 600 000 forint bírságot rótt ki, emellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a médiumokat.

A Bayer show szóban forgó műsorát

Az NMHH politikai reklámok közzétételének jogszerűségét is vizsgálta állampolgári bejelentések alapján. A Médiatanács megállapította, hogy a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokhoz kapcsolódó, politikai reklámnak minősülő tartalmat az M1 az április 27-én és 28-án 19 óra 30 perckor sugárzott Híradó című műsorszámokba szerkesztetten, azaz a politikai reklám megkülönböztetésére szolgáló optikai és akusztikus figyelemfelhívás nélkül tette közzé, ami megtévesztő lehetett a közönség számára, és így két alkalommal is megsértette a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit.

Az adásban Vitályos Eszter kormányszóvívő a Fidesz kampányának állásáról szóló beszámolója végén a kamerába nézve azt mondta: „Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!”, Menczer Tamás, a kormánypárt kommunikációs igazgatója pedig ugyancsak a kamerába nézve tartott beszédet a hírműsorban, és úgy fogalmazott: „A tét óriási: háború vagy béke. Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát. Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!” Emellett a felvételeken a Fidesz logója is látható volt.

Emiatt a Médiatanács figyelmeztetés jogkövetkezményt alkalmazott a médiaszolgáltatóval, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel szemben, és kötelezte a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra, illetve a jogszerű magatartás tanúsítására is.

A Médiatanács közölte az is, hogy politikai reklámot csak választási kampányidőszakban lehet közzétenni. Tekintettel arra, hogy az önkormányzati és európai parlamenti választás kampányidőszaka április 20-tól június 9-én 19 óráig tartott, a TV2 az április 6-án 18 órakor sugárzott, Tények című hírműsorszámban közreadott, politikai reklámnak minősülő tartalom közzétételével szintén megsértette a médiatörvény rendelkezéseit. Emiatt a testület figyelmeztetés jogkövetkezményt alkalmazott a TV2 Zrt. médiaszolgáltatóval szemben is, és szintén kötelezte a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra, illetve a jogszerű magatartás tanúsítására.