Tizennyolc embert küldtek el a gyermekotthonokból Vas megyében

Nem vállalták a kifogástalan életvitel vizsgálatot, amit a kegyelmi botrány miatt írtak elő a gyermekotthonok beosztottjainak.

Összesen 18 dolgozót küldtek el a Vas megyei gyermekotthonokból, mert megtagadták a kifogástalan életvitel vizsgálatot – írja a Nyugat.hu

„Az intézményben a kifogástalan életvitel ellenőrzésével kapcsolatos nyilatkozat megtagadása, illetve a nyilatkozat határidőn belüli be nem nyújtása miatt összesen 18 fő munkavállalónak szűnt meg a közalkalmazotti jogviszonya azonnali hatállyal a vonatkozó jogszabályi előírások szerint” – tájékoztatta a független regionális lap szerkesztőségét Szabó Anita, a Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Vas Vármegye intézményvezetője.

A lap azt írta, hogy a 18 munkavállalóból 7 a gencsapáti Gólyafészek Gyermekotthonban dolgozott. Gencsapáti egy néhány ezer fős község Vas megyében, amely Szombathelytől mintegy 7 kilométerre található.

Arról szerdán már  beszámoltunk a Népszava cikke alapján, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) alkalmazottainak bő 6 százaléka, 265 munkavállaló távozik a rendszerből. Az SZGYF fenntartásában lévő intézményekben 4241-en dolgoznak, közülük 137-en megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an kérték jogviszonyuk megszüntetését.

Arról, hogy hogyan zajlik a gyakorlatban egy helyszíni vizsgálat, számos beszámoló megjelent a sajtóban. Volt olyan érintett, aki a Népszavának azt mondta, hogy az otthonukban belenéztek a fiókokba, és kérdőre vonták, hogy miért dohányoznak a lakásban. Más azt állította, hogy még a tyúkólba is benéztek, „sátánista jelképeket kerestek”.

A fővárosi Cseppkő Gyermekotthoni Központ szinte teljes vezetősége és számos munkavállalója szintén a kifogástalan életvitel vizsgálatnak nevezett procedúrával összefüggésben távozott az intézményből. Erről ebben a cikkünkben írunk részletesebben:

Kapcsolódó
„Sem szakmailag, sem emberileg nem vállalhatók tovább a feltételek” – felmondási hullám egy fővárosi gyermekotthonban
Többen nem töltötték ki a szenzitív adatokat megkövetelő feddhetetlenségi nyilatkozatot.