444.hu: a külügy cégének moszkvai partnerirodáját vezette az Amerikában csempészésért letartóztatott, magyar férfi anyja

Azt a céget is vezette a nő, amely a Motorola hivatalos beszállítója volt Oroszországban és az orosz belügyi szerveket is ellátta.

Kedden közölte az amerikai ügyészség, hogy múlt pénteken letartóztattak egy Horváth Bence nevű, 46 éves, magyar férfit az Egyesült Államokban, San Franciscóban. A vádak szerint erre azért került sor, mert „társaival összeesküdött amerikai eredetű, rádiókommunikációs technológia illegális, engedély nélküli exportálására, orosz kormányzati végfelhasználók számára”.

A nyomozási iratot a Telex már kedden bemutatta, az ott megadott típusszámok alapján azonosították, hogy a Motorola termékeiről van szó. Horváth Bence azokat akarta Oroszországba vinni. A nyomozás irataiban hivatkoznak Horváth egyik rokonára is, aki annak az orosz cégnek a tulajdonosa, amely szintén a rádiók leszállításában vett volna részt. Az, hogy milyen rokonra gondolnak, az iratokból nem derült ki pontosan, a 444.hu azonban, nyílt forrásból elérhető információk alapján, arra a következtetésre jutott, hogy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményeként a HEPA célja, hogy professzionális szolgáltatásokkal és ösztönző eszközökkel segítse a magyar vállalkozások külföldi piacra lépését – írta a feladatairól, idén áprilisban, a szervezet. Ez az a befektetési ügynökség, amelyet az évek során hívtak már HITA-nak, HIPA-nak is, magyar cégeket köt össze nemzetközi megrendelőkkel.

Ahogy a moszkvai magyar nagykövetség oldaláról kiderül, 2019 decemberében nyitották meg a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodáját. Ezt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter adta át, a frissen kinevezett irodavezetővel, Horváth Ficzere Margaritával, aki a hivatalos eseményeken nevét Horváth Margarita formában használta. A partnerirodának Facebook-oldala is lett, ahonnan kiderül, milyen magyar termékeket akartak az orosz piacra juttatni.

A 444.hu cikke szerint az nem világos, hogy most mi a helyzet a HEPA moszkvai partnerirodájával. A Facebook-oldal 2023 márciusa óta nem frissült, és a HEPA oldalán sincs felsorolva, ott azt írják, jelenleg mindössze négy partnerirodát működtetnek.