Augusztus 20: aki teheti, hagyja otthon az autóját

Senki ne közlekedjen megszokásból az ünnepek alatt, és ne parkoljon úgy, mintha bárhol szabadon megtehetné – figyelmeztet a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet. 

Senki ne közlekedjen megszokásból az ünnepek alatt, és ne parkoljon úgy, mintha bárhol szabadon megtehetné, lévén, hogy ünnepeken szabad és ingyenes a parkolás – figyelmeztet a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet.

Mint írják, a különböző állami, önkormányzati és más rendezvények miatt országszerte számítani kell forgalmi rend változásra. Különösen a fővárosban, ahol a tűzijátékára készülnek. Az előre látható forgalomkorlátozásokról (annak esetleges módosításairól) minden megtudható, a Rendőrség, a BKK,  a Budapest Közút oldalán, valamint a települések önkormányzatának oldalain. Kiemelték,

Emlékeztetnek rá, célszerű a Budapestre autóval érkezőknek a város külső kerületeiben lévő parkolókban vagy a Budapest Közút és a BKK oldalain megtalálható címeken P+R parkolókban hagyni az autójukat. Ezek többnyire közösségi közlekedéssel megközelíthetők és biztonságosak.

Tavaly óta az önkormányzatok számos helyen jelöltek ki olyan lakossági zónákat, ahol csak az ott élők parkolhatnak, ők is csak akkor, ha megváltották az ehhez szükséges engedélyt. Ezeket kiegészítő táblák jelzik, amelyek több önkormányzat egybehangzó tájékoztatása szerint az ünnepek alatt is hatályosak maradnak. Azaz a lakossági zónákban csak az ott élők parkolhatnak. Mivel a lakossági parkolóhelyek, ahol este 6 és reggel 7 óra között csak a helyiek parkolhatnak – az összes parkolóhely közel harmadát teszik ki, és ezek többsége a belső kerületekben található, így akik a belvárosban kívánják leparkolni az autójukat, számítsanak rá, hogy e célra harmadával kevesebb hely áll majd a rendelkezésükre.

Az augusztus 20-i lezárásoktól függetlenül is közlekedési nehézségeket (dugókat) okozhat a Margit híd budai hídfője után zajló útfelújítás és a Hungária körúton is komoly fennakadásokra kell számítani, mivel új szakaszába lépett a felüljáró felújítása.

Kiemelték azt is, hogy a korlátozások miatt egyes kerékpármegosztó pontok nem lesznek elérhetők az ünnepek alatt bizonyos időszakokban.