Belföld

Meglépte a kormány, amitől a paksiak tartottak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Orbán Viktor elterelte a pénzüket.

A kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paks közigazgatási területén elhelyezkedő, az atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő ingatlanokat. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet szerint az immár nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz szükséges önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát a Tolna Vármegyei Önkormányzat szerzi meg.

A különleges gazdasági övezet területén a feladat- és hatásköröket Tolna Vármegye Önkormányzata gyakorolja.

Az augusztus közepétől hatályos rendelet szerint a különleges gazdasági övezet

helyi adókötelezettségéből származó bevétel Tolna Vármegye Önkormányzatát illeti a bevétel 62,5%-ának erejéig, valamint Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatát illeti a bevétel 37,5%-ának erejéig.

A bevétel legfeljebb 3%-át lehet a megyei önkormányzati feladatokkal kapcsolatos működési költségekre, a bevétel legfeljebb 17%-át pedig a megyei önkormányzat beruházásaira költeni. A maradék pénzen osztoznak a két megye beruházással közvetlenebbül érintett települései.

A különleges gazdasági övezetek fogalmát 2020-ban alkotta meg a kormány, így vették el a gödi Samsung akkugyár adóbefizetéseit a helyiektől, akik ellenzéki polgármestert választottak. 2023-ban az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 5,9 milliárd forintot fizetett ki a városnak helyi adók címén.

Pakson júniusban a fideszes polgármester vesztett, de a kormánypárt  politikusai nem akarták veszni hagyni a paksi pénzt, a megválasztott ellenzéki polgármester, Heringes Anita felháborítónak nevezte az ötletet.

Az atomerőmű dolgozóinak nagy része paksi. Abból lesz iparűzési adó, hogy ők bemennek dolgozni.

Szerinte most alapvetően jó Pakson élni, de ha elvonják a várostól az adóalapot, romlik az életminőség, akkor pedig semmi sem akadályozza meg a mérnökcsaládokat, hogy jóval nagyobb  fizetésért külföldre vándoroljanak. Emlékeztetett rá, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnöke,  Orbán Attila is paksi.

neki kell a legjobban tudnia, hogy a városnak mekkora szüksége van ezekre a forrásokra.

Kapcsolódó
„Örülünk, hogy nem a Fidesz nyert, de félünk, hogy el fogják zárni a pénzcsapot” – miért váltották le Pakson a kormánypárti polgármestert?
Meglepő ellenzéki siker született Pakson, ahol az ország legnagyobb beruházása zajlik. A kampány alatt több vezető fideszes politikus is megfordult a városban, de a helyiek úgy érzik, nem sokat profitálnak az ide áramló milliárdokból. Erre a hangulatra építette a kampányát Heringes Anita, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, aki magabiztos sikert aratott júniusban. Riport az atomvárosból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik