Belföld

Három perc alatt emeltek le a csalók 21 millió forintot a gyanútlan férfi számlájáról

Varga Jennifer / 24.hu
Képünk illusztráció.
Varga Jennifer / 24.hu
Képünk illusztráció.

Három perc alatt több mint 21 millió forint tűnt el egy férfi számlájáról, miután beszélt az állítólagos befektetési bankárjával – olvasható a police.hu-n.

Egy 60 éves férfi 2024. július 15-én egy cég befektetési ügyintézővel folytatott beszélgetést. Miután a férfi letette a telefont, a számlájáról alig három perc alatt, három részletben több mint 21 millió forint tűnt el, illetve utaltak át illetéktelenül – anélkül, hogy a sértett tudott volna róla.

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság csalás bűntett miatt indított eljárást, így azt is vizsgálja a hatóság milyen trükkel sikerült megtéveszteni a férfit, aki a befektetési pénzét akarta volna végre a saját javára fordítani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folyamatos erőfeszítéseket tesz az online csalások elkövetőinek felkutatására a Magyar Rendőrség Mátrix Projektjének keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél mindig ugyanaz: megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

  • A rendőrség azt tanácsolja, hogyha bankja nevében gyanús tranzakciókra hivatkozva telefonon keresik, minden esetben szakítsa meg a hívást, és ezután személyesen vagy a pénzintézet által megadott telefonszámon keresztül visszahívással győződjön meg annak valóságtartalmáról!
  • Ne adja meg a bankkártya vagy az online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a www.kiberpajzs.hu oldalon szerezhet további hasznos információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik