Belföld

Büntetőfékezett, fejszenyéllel a járőrkocsira támadt, majd frontálisan a rendőrségi kisbuszba hajtott az ámokfutó

Magyarország Ügyészsége
Magyarország Ügyészsége
Elvetemült autósüldözés zajlott a Pest megyei utakon.

Egy férfi a forgalomból ideiglenesen kivont, műszaki érvényességgel és kötelező gépjármű-biztosítással nem rendelkező kocsival haladt Kiskunlacháza felől Dabas Irányába július 13. szombat délután. Egy arra haladó járőrkocsi rendőrei észrevették, hogy ez így nincs rendben, ezért nyomába eredtek, és fény- és hangjelzések kíséretében próbálták jelezni, hogy húzódjon félre ellenőrzésre.

A sofőr viszont inkább rágyorsított, így egy egészen elvetemült autósüldözés vette kezdetét.

A menekülő ezután többször is hirtelen büntetőfékezésekkel próbálta akadályozni a nyomában lévőket, de ezzel nem sikerült leráznia az egyenruhásokat, ezért egy ponton lehúzódott és megállt egy szántóföldön.

A kocsiból kiszállva egy fa fejszenyéllel a járőrautó felé vette az irányt, miközben azt üvöltözte, hogy megöli a rendőröket. A megvadult menekülő ezután betörte a kocsi ablakait a nyéllel úgy, hogy a bent ülő két rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Ahogy azonban az esetről beszámoló ügyészség írta, a támadáshoz használt eszköz, a támadás módja, a terhelt hangoztatott szándéka és a célzott testtájék alkalmas volt az emberélet kioltására is.

A gyanúsított ezután a rendőri felszólítás ellenére tovább hadonászott a fejszenyéllel, majd visszaült a kocsijába, és egy leadott figyelmeztető lövésre is fittyet hányva elhajtott. A hajszába további két rendőri egység is bekapcsolódott, azonban a sofőr nekik sem állt meg. Végül az egyik megállítására készülő, egy helyben álló üres rendőrségi autóbuszba nagy sebességgel szándékosan beleütközött frontálisan.

Magyarország Ügyészsége

A férfi az elfogásáig több millió forintos rongálási kárt okozott, és

  • hivatalos személy sérelmére, több emberen elkövetett emberölési kísérlettel;
  • közúti veszélyeztetéssel;
  • valamint nagyobb kárt okozó rongálással

gyanúsítják.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt a gyanúsított letartóztatását indítványozta.

A terhelt életkörülményei tisztázatlanok, a kocsijában fellelt tárgyak felvetik annak gyanúját, hogy életvitelszerűen a járműben lakott. Kitartóan próbálta kivonni magát a rendőri intézkedés alól, hiszen három rendőri egység felhívásának sem tett eleget, így
együttműködési szándéka megkérdőjelezhető, írta a közlemény. Mindezek és az eljárás tárgyát képező bűncselekmények kiemelkedő törvényi fenyegetettsége miatt a bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában megszökne vagy elrejtőzne a gyanúsított.

Bár a férfi büntetlen előéletű, azonban a terhére rótt bűncselekmények motivációja nem ismert, reakciója a rendőrök által észlelt szabálysértések súlyával nem áll arányban. Minderre figyelemmel alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el. A Budai Központi Kerületi Bíróság a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat kizárólag a letartóztatás elrendelésével látta biztosítottnak, amit a július 16-án megtartott ülésén egy hónapra elrendelt. A végzés nem végleges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik