Belföld

Budapest biztost kapott Lázár Jánostól

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nem lett polgármester. Most éppen a kormányzati beruházásokért felel.

Megjelent a Hivatalos Értesítőben Lázár János építési és közlekedési miniszter utasítása, amely szerint külön miniszteri biztos felel a kormányzati beruházásokért Budapesten. Kovács Balázs Norbert kinevezése 2026. június végéig szól. A biztos a Budapestet érintő, a miniszter feladatkörébe tartozó állami beruházásokkal kapcsolatos feladatok ellátását segíti.

Egyeztet az érintett önkormányzatokkal, közreműködik a Nyugati pályaudvart, a kapcsolódó vasúti területeket és környezetüket érintő város-, zöldterület- és közlekedésfejlesztési koncepciók, tervek előkészítésében.

Kapcsolatot tart a budapesti lakosokkal, helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és vállalkozásokkal, közreműködik a feladatkörével összefüggő szakmai anyagok és jogszabályok előkészítésében, részt vesz a feladatköréhez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátásában.

Munkáját Lázár János irányítja és titkárság segíti. Mindezért – a jogszabályok szerint – helyettes államtitkári juttatásra jogosult. A kinevezés július 1-jétől szól, a miniszteri utasítás péntektől hatályos. Mindez azért fontos, mert Kovács Balázs Norbert így egyetlen napig sem maradt biztosi munka nélkül, június végéig ugyanis ő felelt a terézvárosi Podmaniczky Liget kialakításáért. A Fidesz Hassay Zsófia helyett a miniszteri biztost indította a VI. kerületben Soproni Tamás polgármester ellen, de csúfos vereséget szenvedett.

Lázár János módosította Mosóczi László feladatkörét is. Őt a miniszter június 30-ig nevezte ki a hazai kötöttpályás járműgyártás fejlesztésének koordinálásáért felelős miniszteri biztossá.  Az új utasítás szerint mostantól az ő feladata lesz a hazai autóbuszos közszolgáltatás versenyképes megvalósítása érdekében kidolgozni az autóbuszflotta fejlesztési elveit és irányait is. 2022. májusáig az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkáraként felelt a közlekedéspolitikáért. A MÁV-Start és a Volánbusz vezetésének tavaly decemberi egységesítése óta ő két közszolgáltató vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik