Belföld

„Ha Orbán marad, itt mindenki külföldre költözik” – olyan falvakba látogattunk, ahol Magyar Péterék elverték a Fideszt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„Ha Orbán marad, itt mindenki külföldre költözik” – olyan falvakba látogattunk, ahol Magyar Péterék elverték a Fideszt

Komárom-Esztergom dombjai közt kerestük a Tisza falusi győzelmeinek titkát.

Sándor, a nyugdíjas repülőgép-szerelő hitetlenkedik. Nemigen hiszi azt, amivel megszólítottam.

„Az nem lehet, itt a Fidesz mindig nyert” – mondja.

„Most nem. Az EP-választáson a Tisza itt több szavazott kapott, mint a Fidesz.”

„Kizárt.”

Sándor keze tele van tisztítószerekkel. A reggeli bevásárlás után szólítottam le Csolnokon, a Pilis és a Gerecse közt fekvő faluban a kisbolt előtt. A nyugdíjas férfi kezében még ott a cetli, amire pontokba szedve felírta, mit kell vennie. Elhúz mellettünk néhány autó, addig hallgatunk, nem értenénk egymás szavát a zajtól. Amikor újra „tiszta a levegő”, Sándor már a részletekre kíváncsi.

„Komolyan mondja?”

Bólintok.

„És sokkal győzött Magyar?”

„Helyi mértékkel: igen.”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu Csolnok

Végigautóztuk a napot Komárom-Esztergom vármegyében, szebbnél-szebb helyeken jártunk, néha olyan természetélményünk volt, mintha a Mátrában volnánk, pedig jó, ha egy órára lehettünk a fővárostól, a Duna-partra épített szocreál lakótelepen bóklászva, a kánikulában izzó bányászfalu hűs kocsmájában vagy a Gerecsében tekergő, árnyas utakon gurulva.

Kirándulásunk apropója a június 9-ei választás egyik alultárgyalt pontja volt. A vártnál jóval több izgalmat szállító választás például megmutatta, hogy nemcsak a megyeszékhelyeken van vége a Fidesz dominanciájának, de a kisebb városban is sokan a változásra szavaztak. Emellett akad jó pár olyan falu, ahol szintén leszavazták a kormánypártot, így az általunk kinézett Komárom-Esztergom vármegyei 2-es választókerületben, ahol egymástól nem túl nagy távolságra több községben is győzött Magyar Péter pártja. Az a Tisza, amelynek létezéséről márciusban még senki sem hallhatott – errefelé sem.

Mohos Márton / 24.hu Magyar Péter országjáró körútján Esztergomban, a Széchenyi téren június 3-án.

Mi volt Magyar Péterben ennyire vonzó? Mi az, amiért a Fidesz már nem tudta behúzni ezeket a kisebb településeket? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a kánikulában

  • Csolnokon, abban a 3500 lelkes, csinos kis faluban, amelynek saját uszodája is van. Itt az EP-választáson a Tisza 547 szavazatot, a Fidesz 515-öt kapott. Ugyanitt 2022-ben a parlamenti választáson még a kormánypárt győzött (772) az ellenzéki összefogással szemben (719.)
  • Mogyorósbányán, ebben az erdőben elbújó, eldugott, ennek megfelelően csendes és gyönyörű adottságú apró, hivatalosan mindössze 886 fős faluban, amelyet átvág az országos kéktúra és a Kinizsi100 is. Itt a Tiszára 178 voks, míg a Fideszre 169 érkezett. Ebben a faluban is fordítás történt, mert 2022-ben a Fidesz jelöltje 244 szavazatot, míg az ellenzéké 220-at kapott.
  • Tardoson, az egykori bányászfaluban, a Gerecse szívében. Itt a Tisza Párt 293, míg a Fidesz 244 szavazatot szedett össze, noha 2022-ben még a kormánypárt győzött húsz százalékponttal (441) az ellenzéki jelölt előtt (378).
  • Csak a nevében falu, de valójában város Nyergesújfalu, ahol azért álltunk meg a déli hőségben, mert két évvel ezelőtthöz képest itt is fordulat történt: a Tisza (1397) június 9-én több mint 30 százalékpontot vert a Fideszre (1063), míg két éve az országgyűlési szavazáson a kormánypártok (1780) szoros küzdelemben nyertek az ellenzékkel szemben (1694).

Ezt a négy települést céloztuk meg, miután Zsámbéknál lejöttünk az M1-esről, hogy a 102-es úton érjünk be „Kenyába”, azaz Komárom-Esztergom megyébe, annak is az ipari szegletébe, amellyel a legendás Szlengszótár szerint nem árt vigyázni:

Tokod-üveggyár – nem egy sikergyár,

Aki ide bekerül, az nagyon rosszul jár,

Leépít a Kálmán, fenyeget a Totya,

Még egy év, és eltemet Kenya.

*

Tokod amúgy nincs messze Csolnoktól, első állomásunktól, légvonalban jó, ha öt kilométer, de kit érdekel Tokod, ha Csolnokon olyan erősen kezdik a politikai elemzést, mint Tonyó?! A negyvenes fickó két cimborájával szövegel a falu szentháromsága (kisbolt, kocsma, dohánybolt) előtt, amikor megpróbálunk belefolyni a komoly fordulatszámon pörgő eszmecserébe – sikertelenül. Erre aztán kiterítjük a kártyáinkat, és elmondjuk, mit fedeztünk fel a minap a választási adatokat bújva Csolnokot illetően. Hogy tudniillik itt a Tisza Párt megverte a Fideszt.

Ekkor szólal meg Tonyó: „Velem jól rábasztál, öcsém! Én ugyanis 2006 óta nem politizálok, nem beszélek róla, úgy megsértődtem rá. Már a magyar politikára! Azt a disznóságot, hogy akkor a Gyurcsányt és a Gergényit nem akasztották fel, én azóta nem tudom megbocsátani ennek az országnak.”

És már ott sincs.

„Azt én is tudom, hogy nyert itt a Tisza, de mi a kérdés?” – veszi át a szót a kávéját apró műanyagpohárból kortyoló boltos. Hozzáteszi, hogy jó helyen vagyunk, mert amúgy képviselő lett volna, itt helyben, független, de nem jutott be, ám a véleményét szívesen kifejti.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„Itt Csolnokon sok a balos, de én nem vagyok tiszás vagy mi, és az a véleményem, hogy ebben az országban nincs egy rendes normális párt. Ez se az. Pedig kellene, mert azért, ami igaz, az igaz, egyre nehezebb minden, aki ezt tagadja, nem itt él. Vegyük azt, hogy itt van, ugye, a boltom. Csináljuk reggel a szendvicseket a melósoknak, nem olyan rég még megcsináltunk 120-at, amit elvittek 6 és 8 közt munkába menet, mára ebből lett 30, jó, ha 40. Ennyi szendvicset visznek most.”

„Mi történt?”

„Hiányzik az uniós pénz, a helyi vállalkozók nem kapnak munkát, és ezt még én is megérzem, a kisboltos. Kevesebb a beruházás, és az uniós pénz ennyit számít. Kevesebben mennek innen melóba, elmentek máshova vagy külföldre. Van egy csomó nagymaszek barátom, üzletileg mindegyik haldoklik, kis sziszifuszi melókat csinál mind. Tengődés van, sivárság. Én is benne voltam amúgy ebben a körben, a dorogi focipályát csináltam, az egyik kivitelező voltam, 800 milliós projekt, de az ilyenek kifutnak mind. Rossz idők vannak most.”

A szomszédos település amúgy Dorog, és ha van baloldali bástya a kisvárosok közül, a 12 ezres ipari település annak számít. Ennek tudható be a Tisza csolnoki sikere? – próbálkozunk kérdéssel visszatéríteni a boltost a választási elemzésbe, de nem járunk sikerrel. „Nem tudom, aligha. Ha eddig jó volt itt a Fidesz, az nem Dorog miatt volt jó, nem?”

Kicsit arrébb egy fiatal nő épp kinn áll a kertjében, a kerítését hegeszti két szaki, ő pedig lemeózza a műveletet. Az ingatlantulajdonos nem kertel sokat, a Tiszára húzta az egyik ikszet a sok közül. Ő sem tud specifikusan csolnoki okot, de a nagykép szerinte egyszerű.

Mindenki elégedetlen. Minden drágul, a csekkek, az élelmiszer, a kiadások nőnek, de a bérek nem, a családi pótlék pedig közröhej. Sokan változást szeretnének, és ez talán a Tiszával lehetséges.

„Mi tetszik Magyar Péterben?”

„Látom benne az ambíciót, hogy megvalósítsa azt, amit mond. Érzem benne az erőt. De még várjuk a programját, mert nem mondott sokat arról.”

És akkor itt térjünk vissza Sándorra, a riport elején idézett úrra, aki korábban repülőgép-szerelő volt. „Végigdolgoztam a gyárakat, 43 évig, Esztergom-Budapest, ahol volt munka. KISZ-es nem voltam sose, kommunista sem. Amikortól lehetett, én már gmk-s voltam, dolgoztam, amennyit csak tudtam. De 75 éves koromra azért nem ezt vártam, főleg nem ezt vártam a rendszerváltástól. Ezt mondták akkor, dolgozz többet, jobban élsz: ez azonban nem lett igaz. Dolgoznak itt sokan, de miért csak száz embernek jut a nagy része? Ezt akartuk megint?”

Farkas Norbert / 24.hu

A pontosság kedvéért itt kell leszögezni, hogy Sándor nem szavazott a Tiszára, igaz, nem zárja ki, hogy legközelebb rájuk voksoljon. Siet hozzátenni, hogy ennek Magyar Péter nem biztos, hogy örülni fog, mert Sándor voksa talán el van átkozva. „Én eddig akárhogy szavaztam, sose jól szavaztam, sose találtam el, mindig más jött be. Mindig mellélőttem. Különben én azt mondom, hogy csinálja ezt a Magyar Péter, csinálja csak, abban például pont igaza van, hogy két ciklus után nem lenne szabad engedni, hogy valaki tovább maradjon miniszterelnök. Jogosnak tartom a két ciklust! Torgyán mondta jól, őt nagyon szerettem, szóval Torgyán mondta egyszer, hogy négy évig uralkodok, aztán váltunk, és én csak ugatok négy évig. Ez jól van így, gondoljon csak bele, a Fidesz is mi lett mára. Tudja, van egy könyvem, abban olvasom róluk, milyenek voltak az elején, honnan kaptak támogatást, miből vettek irodagépet, nyomtatókat. És még ők beszélnek külföldi pénzekről, miközben ők is kaptak, nem?! Az unokáimnak nagyon nehéz. Ez a baj, mondják. Az olló nagyon kinyílt Magyarországon, ha nem tartozol a fenthez, akkor nagyon nehéz.”

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik