Belföld

Navracsics Tibor tiltakozik a Hungarikum Bizottság elutasító döntése ellen

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
A bizottság szerint a badacsonyi kéknyelű nem hungarikum, de a miniszter védelmébe vette a borfajtát.

Tiltakozik a Hungarikum Bizottság elutasító döntése ellen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A tiltakozás oka, hogy a bizottság nem támogatta azt a beadványt, hogy a badacsonyi kéknyelű kerüljön be a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A Hungarikum Bizottság még a múlt héten kedden ült össze. Itt tárgyalták a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közös beadványát, amit végül nem tudtak támogatni. A döntés indoklását a szerdán Badacsonyban megtartott sajtótájékoztatójukon sem Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, sem Navracsics Tibor miniszter nem részletezte, a döntéssel azonban nem értettek egyet.

Érthetetlennek tartjuk a Hungarikum Bizottság döntését, és éppen ezért arra kérjük, hogy tekintettel Badacsony magyar kultúrtörténetben játszott szerepére és a kéknyelű badacsonyi identitásban játszott szerepére vizsgálja felül ezt a döntését

– mondta Navracsics Tibor, hangsúlyozva, hogy szerinte a badacsonyi borfajtát a tokaji aszúhoz és az egri bikavérhez hasonlóan megilleti a hungarikum cím.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik