Belföld csatatér 2024

Döntött a Kúria, nem lesz új főpolgármester-választás Budapesten

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését

közölte szerdán nem sokkal dél után Karácsony Gergely, aki a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte.

A főpolgármester bejelentése után kevéssel a Kúria közzétette a határozatot, amelyből kiderül, hogy elutasították Vitézy Dávid kérelmét is; a vesztes főpolgármester-jelölt két kerületben ismételte volna meg a választást.

Múlt hét hétfőn mind Karácsony, mind kihívója, Vitézy Dávid közölte, hogy megtámadja a Kúrián a főpolgármester-választás végeredményéről szóló NVB-határozatot. Míg Vitézy két kerületben, a hivatalban levő főpolgármester egész Budapestre kezdeménye a választás megismétlését. A mindössze 41 szavazattal újrázó Karácsony a Vitézy által kezdeményezett, június 14-ei újraszámlálást elrendelő döntés törvényességét támadta, mondván, a folyamat több szempontból sem felelt meg a jogállamisági feltételeknek. Nehezményezte a többi között, hogy az érvénytelen szavazólapok nem voltak megfelelően kötegelve, borítékolva, illetőleg hogy az ellenzéki delegáltak távollétében bontották fel a leplombált urnákat, továbbá felrótta azt is, hogy az összes budapesti kerületben sor került az újraszámlálásra, holott Vitézy csak 202 szavazókörből mutatott be bizonyítékokat.

Vitézy pedig az NVB-nek azt döntését támadta, amely elutasította a IV. és a VII. kerületben új választás kiírásáról szóló kérelmét. Ő azért szerette volna e két kerületben megismételni a választást, mert szerinte az utolsó pillanatban a javára visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra nevét alig láthatóan húzták le a szavazólapokról.

A Kúria döntése ellen az Alkotmánybíróság előtt még alkotmányjogi panasszal élhetnek a felek. Vitézy reakciójában azt írta, az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartja. Egyúttal gratulált Karácsony Gergelynek, „hogy a Kúria elutasította az indítványát”.

A választást legkésőbb július 7-én, jövő vasárnap lehetne megismételni.

Vitézy kifogásával kapcsolatban a Kúria megállapította:

a rendelkezésre álló bizonyítékok azt alátámasztják, hogy a fővárosi kerületek szavazóköreiben a kiesett jelölt törlését nem egységesen hajtották végre, voltak olyan kerületek, ahol a kiesett jelölt nevét úgy törölték a szavazólapokon, hogy az olvashatatlanná vált, míg más kerületekben a kiesett jelölt nevét, valamint az őt állító jelölőszervezetek logóját és nevét egy egyenes vonallal úgy húzták át, hogy a jelölt neve továbbra is olvasható maradt. Olyan szavazólap azonban nem volt, amelyen a kiesett jelölt egyáltalán ne lett volna kihúzva, ez által törölve.

Mivel a választási eljárási törvény a törlés pontos végrehajtását nem szabályozza, ezért a Vitézy által kifogásolt megoldás nem volt törvénysértő. Megjegyezték, hogy a kérelmező az őt terhelő bizonyítási kötelezettségének nem tett eleget, nem igazolta, de még csak nem is valószínűsítette, hogy a szavazólapokon a kiesett jelölt vékony tollal való áthúzása alkalmas volt a választói akarat befolyásolására, megsértve ez által a törvény alapelveit.

A főpolgármester beadványával kapcsolatban pedig azt rögzítette a Kúria: „az NVB által elrendelt újraszámlálás körülményeinek szabálytalanságára konkrét tényállítás és bizonyítás nélkül hivatkozott, a felvetés szintjén maradó kételyek megfogalmazása nem volt elegendő a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítésére és a főpolgármester-választás megismétlésének elrendelésére.”

Karácsony szerdai bejegyzésében felidézni azt az utat, amely szerinte a végleges eredmény kialakulásához vezetett.

Azzal kezdték, hogy az ellenzéki szavazók összezavarásának szándékával egy napra tették az európai parlamenti és az önkormányzati választást. Aztán az utolsó pillanatban megváltoztatták a Fővárosi Közgyűlés megválasztásával kapcsolatos szabályokat, holott korábban ők maguk is elismerték, hogy ez ellentétes a legalapvetőbb jogállami elvekkel. Gondosan ügyeltek arra, hogy a legapróbb részletek is az Orbán-kormány egykori államtitkárának, Vitézy Dávidnak kedvezzenek. Ravasz stratégiával két főpolgármester-jelöltet is indítottak. A hivatalos fideszes jelöltnek csak az volt a feladata, hogy létével hitelesítse a valódi fideszes jelöltet az ellenzéki szavazók előtt, majd az utolsó lehetséges pillanatban visszalépjen a javára. Fel voltak háborodva, ha valaki szóvá tette, hogy összejátszanak és a hazugságaik hangoztatására ketten együtt csaknem tízszer annyit költöttek a közösségi médiában, mint én a saját kampányomra. Szentkirályi utolsó pillanatban való visszalépésével kiderült az igazság, de kevés idő volt arra, hogy az minden választópolgárhoz eljusson. De még így sem sikerült nyerniük

– összegez Karácsony, aki ezután a szavazatok újraszámlálásáról ír, melynek elrendeléséhez szerinte semmilyen jogszabályadta feltétel nem teljesült, „a javarészt a Fidesz szavazatszámlálóitól származó nyilatkozatok többségéről pedig utólag kiderült, hogy valótlanságot állítottak. Az NVB által elrendelt újraszámolás végrehajtása pedig olyan kaotikus volt, amely nem biztosította a legalapvetőbb jogállami garanciákat sem. Nem vádolok senkit tudatos választási csalással, az azonban mégiscsak különös, hogy a fideszes polgármesterek által irányított kerületben az érvénytelen szavazatokhoz arányosítva közel két és félszer (!) annyi új Vitézy-szavazatot találtak, mint az ellenzéki kerületekben.”

Karácsony arról is ír, hogy „a választási folyamat átláthatatlansága miatt még azt is vállaltam volna, hogy egész városban ismételjük meg a főpolgármester-választást, immár mentesen minden politikai és jogi manipulációtól. A Kúria jogerős döntése azonban ezt a vitát lezárta.”

Vitézy a döntésre válaszul közölte: „Természetesen (…) a főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogom tekinteni Karácsony Gergelyt. Ha azonban komolyan vesszük Karácsony Gergely korábbi szavait, akkor viszont ő saját magát nem tekinti annak. Továbbra is fennáll: ha egy szó is igaz volt abból a hisztérikus vádaskodásból, amit az NVB épülete előtt tartott tüntetésén a főpolgármester elmondott, és amire hivatkozva szerinte egész Budapesten új főpolgármester-választás kell, akkor ezt a helyzetet a lemondásával bármikor előállíthatja.”

Karácsony bejegyzéséből világos, hogy ezt nem tervezi, mint írta:

A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le, mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket, és akik képtelen voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik