Belföld csatatér 2024

Véget ért az újraszámlálás Budapesten: Karácsony győzelméről érkeznek hírek, de a hivatalos döntés késik

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Pénteken újraszámolták a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda V. kerületi, Alkotmány utcai székházában. Csaknem 24 600 szavazatot kellett újraszámolni a sajtónyilvános eseményen; a számlálók kétfős munkaállomásokon, párban ellenőrizték a beérkező szavazólapokat.

A folyamat menetét az NVB-tagokkal a reggeli elnöki tájékoztatón véglegesítettek.

Érvénytelenből érvényessé az NVB döntése alapján nyilváníthatnak szavazatot.

Adrián Zoltán / 24.hu

A szavazatokat a kerületi választási irodák szállították az NVI-be, és a helyi választási tagok jelenlétében bontották fel az urnákat, hangzott el. Sajtóhírekkel ellentétben idáig semelyik kerületben nem került sor újraszámolásra, közölték a tájékoztatón.

A folyamat úgy néz ki, hogy

  • először meggyőződnek róla: valóban zártak-e a szavazatokat tartalmazó borítékok, és megfelelően voltak-e kötegelve. Amennyiben nem, jegyzőkönyvezik és fényképet készítenek róla. Megnézik azt is, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e az ikszet a szavazólapon.
  • Amennyiben érvénytelenből érvényessé nyilvánítanak egy szavazatot, akkor a számlálók pirossal ráírják, hogy érvényes, és rögzítik a kerület nevét. Ezután átadják az érintett szavazólapot a választási bizottsági tagoknak, akik közösen döntenek az érvényességéről.

A szavazólapok ellenőrzése fél tíz előtt nem sokkal vette kezdetét, az újraszámlálás pedig fél 10-kor kezdődött. Az I. kerülettel öt perc alatt végeztek is: itt nem találtak olyan szavazatot, amelyet érvénytelennek könyveltek el, pedig érvényes.

Nem sokkal tíz óra előtt a II. és a III. kerület érvénytelen szavazatait is újraszámolták: ebben a két kerületben összesen négy érvényes szavazatot találtak.

A tévesen érvénytelenné nyilvánított voksokat egy sárga irattartóba gyűjtötték.

Nagy Attila NVI-elnök 11 óra 30 perc körül azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy nehéz megtippelni, hány érvényes szavazatot találtak – az irattartóban, amelyet megmutatott több tucat érvényes szavazat lehet. Azt is mondta, hogy valamivel több a Vitézy Dávidra leadott szavazat, de nem lehet kijelenteni, hogy csak rá érkeznének. Amikor arról kérdeztük, hogy megközelítőleg milyen arányban érkeztek érvénytelennek minősített, de érvényes szavazatok a jelöltekre, nem akart számot mondani.

Megtudtuk: az érvényes szavazatok számát a bizottsági ülésen fogják meghatározni, részadatokat addig már nem tesznek közzé. Nagy Attilától azt hallottuk, hogy erre délután 17 órakor kerül sor, előtte biztosan nem árulják el, hogy hogy áll az érvényes szavazatok száma.

Frissítünk!

A délután 5 órára meghirdetett NVB-ülés még fél 7-kor sem kezdődött el. A nap folyamán érvényesnek minősített szavazatokat a bizottság tagjai egyesével átnézik, majd a Nemzeti Választási Iroda elnöke azt közölte: a vitás szavazólapokról nyilvános ülésen fognak szavazni.

Litresits András NVB-tag a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a szavazatok legalább harmada rosszul van kötegelve. Hozzátette,

minden azon fog múlni, hogy a bizottsági ülésen érvényesnek számolják-e a rosszul kötegelt szavazatokat.

Litresits azt is elmondta, hogy külön vezették azokat a szavazatokat, amelyeknél a kötegeléssel probléma volt. Így elvileg visszakövethető, mely kötegeknél volt rossz a rögzítés, ami miatt akár ki- és be lehetett csúsztatni szavazólapokat. Azt mondta, az NVB délutáni ülésén bizonyára erről zajlik majd a legnagyobb vita.

Litresits közölte, az I.-től a VIII. kerületig 141 az érvényes szavazatok száma (ezek között van a két leginkább vitatott kerület, Újpest és Erzsébetváros is), ám ez nem tekinthető hivatalos részeredménynek. Azt is mondta, hogy a IX.-től a XIV. kerületig még legalább száz érvényes szavazat van.

Fontos, hogy a Litresits által közölt számokban a Karácsonyra és a Grundtner Andrásra (Mi Hazánk) leadott érvényes szavazatok is benne vannak, de az a számolást hallgatva kijelenthető, hogy az érvényessé átminősített szavazatoknál

a leggyakrabban Vitézy neve hangzott el.

Az NVI elnöke a 444-nek azt mondta, volt olyan szavazat, amit Karácsonyra adtak le, de érvénytelennek minősítettek vasárnap. Az egyik példánál egy pipát tettek a karikába, egy másiknál ugyan beikszelték Karácsonyt, de obszcén megjegyezést tettek rá. Ezeket vasárnap este érvénytelennek minősítették, ám most érvényessé váltak. Vitézynél pedig egy összefirkált lapot minősítettek érvényesnek, ugyanis volt két egymást metsző vonal az ő neve melletti karikában.

13 óra 41 perckor véget ért a szavazatok újraszámlálása. A számlálók munkáját tapssal hálálták meg, már a bizottság adminisztrálja az eredményeket. Annak az összesítése zajlik, hogy melyik jelöltre mennyi érvényes szavazat érkezett. Ugyanakkor eredményhirdetés csak az NVB délután öt órakor kezdődő ülése után várható. Úgy tudjuk, hogy a végső vizsgálatot már zárt ajtók mögött folytatja le az NVB.

Az Index információja szerint több mint ötszáz szavazólapot minősítettek végül érvényesnek,

és az újraszámlálás eredményeként 54 szavazatra csökkent Karácsony Gergely előnye, de ő nyerte a főpolgármester-választást. Lapunknak az NVB egyik tagja ennél nagyobb, 70 körüli szavazatszám-különbségről beszélt,

fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek nem hivatalos információk, és az eredményt az NVB állapítja majd meg.

Lapunk megismerhetett néhány felülvizsgált, érvénytelennek minősített szavazólapot. Ez a kettő az is maradt:

24.hu

24.hu

Ez viszont érvényes Vitézy-vokssá vált az újraszámlálást követően (mivel Szentkirályi Alexandra hivatalosan már nem volt jelölt, ez nem számít dupla szavazatnak):

24.hu

A vasárnapi főpolgármester-választáson Vitézy Dávid 324 vokssal kapott kevesebbet, mint Karácsony Gergely. A IV. kerületben Vitézyék szerint lényegesen nagyobb volt az érvénytelen szavazatok aránya a budapesti átlagnál. Amíg a fővárosban 3 százalékos volt az érvénytelen szavazatok aránya, addig Újpesten 5 százalék. A másik kritikus kerület a VII.: Erzsébetvárosban 6 százalékra rúgott az érvénytelen szavazatok száma.

Miért történik mindez?

A Nemzeti Választási Bizottság szerda este rendelte el a szavazatok újraszámolását, miután Vitézy fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján érvényes szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak. Az NVB 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte

  • az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását
  • és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

A bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését.

Adrián Zoltán / 24.hu

NVB-tag: A választási számlálási folyamat hitelességét kérdőjelezi meg az, hogy egy politikus bemondására újraszámlálást rendelnek el

Litresits András, az NVB MSZP által delegált tagja a péntek reggeli újraszámlálás megkezdése előtt nyilatkozott a 24.hu-nak. Elmondta, hogy az újraszámlálás sietve elrendelése eljárásrendileg teljesen szokatlan: 2010 óta tagja az NVB-nek, de idáig hasonlót sem tapasztalt.

A tévedés jogát fenntartva, ezt eddig soha nem merték megcsinálni. Semmi sem indokolta, semmilyen szakmai érv nem szólt mellette. Azt mondták, mindenkinek fontos, hogy a főpolgármester-választás eredménye minél előbb meglegyen, de ez egy bullshit

– mondta Litresits, aki lapunknak e-mailekkel igazolta, hogy 16:14 perckor érkezett be az NVB-hez Vitézy fellebbezése, és két óra múlva már ki is tűzték annak megvitatását. Pedig a fellebbezés elbírálására háromnapos határidő áll rendelkezésre, újraszámlálás esetén pedig hatnapos.

Az ellenzéki bizottsági tag szerint szakmai viták nélkül döntöttek a folyamat elindításáról, mégis amennyiben az eljárás után lesz egy eredmény, onnantól egy formális bizottsági ülés és döntés tesz pontot a végére. 202 szavazatszámláló bizottsági tagtól kaptak nyilatkozatot a visszásságokról, ám azt sem volt idő ellenőrizni, hogy valós személyek-e. Ráadásul Litresits elmondása szerint ezek között a nyilatkozatok között volt olyan, amit nem tanúztak le ketten, így nem minősül bizonyító erejű magánokiratnak.

Ha távolról megnézzük, azt történt, hogy jött egy politikus, Vitézy Dávid, beadott két kiló iratot, meg se néztük, hogy azok valójában kire vonatkoznak, de elrendeltük az újraszámlálást. Amit hangsúlyozni szeretnék, hogy a választási törvény alapján a vasárnapi eredményeket elméletileg kétszer ellenőrzik, akkor van végleges eredmény. Azokat a jegyzőkönyveket aláírják. Az összes érvénytelen szavazólapnak a hátoldalára rá kell írni az érvénytelenség okát, amit szintén aláírnak az SZSZB-tagok. Tehát az egész választási számolási folyamat hitelességét kérdőjelezi az meg, hogy egy politikus bemondására mi újraszámlálást rendelünk el

– mondta Litresits, aki módosító javaslatokat is benyújtott a szerdai ülésen, ám szerinte az ügyrenddel ellentétesen először mégsem ezekről, hanem az eredeti javaslatról szavaztak. Tették ezt mindezt úgy, hogy az eredeti javaslatot írásban a tagok meg sem kapták előzetesen.

Litresits ezért kezdeményezte azt szerdán, hogy ne döntsenek ilyen gyorsan a kérdésben, de végül 12:4-es szavazatarányban leszavazták – Litresits mellett a DK, a Párbeszéd és a Momentum delegáltja szavazott nemmel.

Litresits elmondta, hogy ezzel együtt is örül az újraszámlálásnak, de szerinte a Vitézy-csapat fellebbezésében volt egy „óriási csúsztatás”. A Fővárosi Választási Iroda vasárnap 17:21-kor kiadott egy körlevelet, hogy hogyan kell értelmezni azt a helyzetet, ha egyszerre ikeszelnek a visszalépett Szentkirályi Alexandrára és egy versenyben maradt jelöltre. Ugyanakkor Vitézy a fellebbezéshez egy körlevélről készült nyomtatási képet csatolt, amelyen 19:02-es időpont szerepel. „Azt, hogy ez az információ mindenkihez megfelelően eljutott-e vasárnap fél hattól a 19 órai zárást követői számlásig, azt én nyilván nem tudom megítélni” – tette hozzá Litresits.

Változhat-e a választás végeredménye?

Vitézy a kirívóan sok érvénytelen voksra hivatkozva már hétfőre virradó éjszaka az újraszámlálást követelt. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 24 592 érvénytelen szavazatot találtak a leadott 806 142 szavazólapon; ez mintegy 3 százalékos arányt jelent – ez nem tekinthető ugyan kirívóan magasnak, de 78 százalékkal több, mint ahány érvénytelen szavazat a fővárosi listás választáson volt.

A probléma az okozza, hogy a kormánypártok által támogatott Szentkirályi Alexandra két nappal a választás előtt, pénteken visszalépett Vitézy javára. A szűk határidő miatt már nem volt idő új szavazólapok legyártására, ezért a fideszes főpolgármester-jelölt nevét ki kellett húzni a szavazólapokról. Ezt kerületenként és szavazókörönként eltérő módon hajtották végre, mivel a választási eljárási törvény csak annyit ír elő, hogy a kiesett jelölt nevét ki kell húzni, de hogy milyen színű és vastagságú tollal, arról nem rendelkezik.

Vitézyék alapvetően két dolgot kifogásolnak.

  1. Azt állítják, hogy összefüggés van a kihúzás láthatósága és az érvénytelen – Szentkirályira adott – szavazatok aránya között. A IV. kerületben és a VII. kerületben alig látható vékony csíkkal húzták ki a kormánypárti jelölt nevét, így feltételezésük szerint sokan tévesen szavaztak Szentkirályira.
  2. Kifogásolták azt is, hogy több olyan szavazólapot, melyen egyszerre ikeszeltek Szentkirályira és Vitézyre, egyes helyeken érvénytelenné nyilvánították. Ebben érvelésük szerint szerepet játszhatott az is, hogy a Nemzeti Választási Iroda a szavazatszámlálási bizottságok részére kiadott kézikönyvében a törvényt tévesen értelmezve írta azt, hogy érvénytelennek kell nyilvánítani azt a szavazólapot, amelyen a kieső jelölt melletti körben szerepel az „x” vagy „+” jel. A választás délutánján a Fővárosi Választási Iroda is kiadott egy ezzel ellentétes értelmezést, ám ez Vitézyiék szerint nem minden szavazókörhöz jutott el.

Vitézy Dávid szerda délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

húsz kerületből és azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk bizonyíték arról, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat.

Hangsúlyozta, hogy nem azért kezdeményez újraszámlálást, mert nem tud belenyugodni a vereségbe, csupán egy rendszerszintű problémát akarnak kivizsgálni. „Bármelyikünk is a győztes, mindenkinek az az érdeke, hogy a következő főpolgármester a megfelelő legitimációval rendelkezzen” – mondta.

A Vitézy-stáb egy háttérbeszélgetésen lapunknak azt mondta, matematikai modellek és algoritmusok alapján Vitézynek 1–1,5 százalék ponttal kellett volna végeznie Karácsony előtt.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az LMP, majd a kampányhajrában a Fidesz által is támogatott Vitézy 13 kerületben nyert, míg Karácsony csak 10-ben. Azt, hogy kerületenként hogyan alakult kettejük küzdelme, az alábbi cikkünkben mutattuk be.

Egy másik fellebbezést is benyújtottak Vitézyék: két kerületben megismételnék a választást

A Vitézy-stáb azokban a kerületekben (IV. és VII.), ahol szerintük nem volt megfelelően áthúzva Szentkirályi Alexandra neve, azt szerették volna elérni, hogy semmisítsék meg az eredményt, és ismételjék meg a szavazást. Ezt azonban a Fővárosi Választási Bizottság elutasította, arra hivatkozva, hogy a fellebbezéshez csatolt fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e. Emellett a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége közötti ok-okozati összefüggés sem állapítható meg egyértelműen. A Partizán műsorában pénteken elhangzott, hogy Vitézyék e döntés ellen is fellebbeztek, így erről is az NVB-nek kell határoznia.

Karácsony Gergely új főpolgármester-választást követel

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délután azt követelte, hogy Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül ismételjék meg a főpolgármester-választást. Szerinte az NVB fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. Mint mondta, a fideszes többség „nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”.  Ráadásul Karácsony szerint a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be, hanem arra szólította fel a helyi választási irodák vezetőit, hogy bontsák fel ezeket az urnákat, és az érvénytelen szavazatokat juttassák el ide. További probléma az, hogy a szavazatokat olyan kötegezéssel kell ellátni, hogy ha bárki hozzányúl ezekhez a szavazatokhoz, az világos és egyértelmű legyen, ám azt hallják a választási irodáktól, hogy ez a kötegezés nem valósult meg, a legtöbb helyen nem a törvényes rendnek megfelelően vették ki az érvénytelen szavazatokat.

Karácsony kijelentette, hogy bármi is lesz az újraszámlálása eredménye, mindenképpen a választás egész Budapesten való megismétlését fogja kezdeményezni, akkor is ha őt, akkor is ha Vitézy Dávidot hozza ki győztesként a szavazatok újraszámlálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik