Belföld

Ömlöttek a milliók a sárlavina után – először lett nyereséges a NER-közeli bánya Recsken

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az iszapömlés mellett elindult a profittermelés is.

Nyereséges lett 2023-ban a Kósa Lajos ügyvéd barátja, Fiák István nyomán elhíresült recski bánya, amelynek a sárlavinája tavaly elöntötte a Heves megyei falu szélén fekvő utca lakóit – derül ki az Opten céginformációs rendszerből.

A tavaly kft.-ből zrt.-vé átalakult Andezit-BAU árbevétele 2023-ban 369 millió, üzemi eredménye 252 millió, adózott eredménye pedig 122 millió forint volt. A korábbi években a cégnek – illetve annak jogelődének – nem volt árbevétele.

Az ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a bánya kötelezettségállománya a 2022-es 362 millió forintról felugrott 909 millióra 2023-ban, azaz a legutóbbi beszámolója szerint ennyi hitel van a cégen. A cég tőkeállománya tavaly 124,5 millióra nőtt, miközben eszközállománya felugrott egymilliárd forintra a 2022-es 364 millióról.

A részvényesi arányok a legutóbbi állapot szerint a következőképp néznek ki.

  • Nagy István a részvények 70 százalékát,
  • Kósa Lajos barátja, Fiák István, illetve Fiák ügyvédi irodája 20 százalékot,
  • két további magánszemély pedig 5-5 százalékot birtokol.

A céggel korábban számos alkalommal foglalkoztunk. Először akkor, amikor a Recsk szélén lévő házak közvetlen szomszédságában kezdték el a bányászati tevékenységüket, miközben alapvető részletekről a falu polgármesterét sem tájékoztatták. A helyiek félelmét beigazolva – amikor a Mátrában nem szokatlan villámárvíz csapott le Recskre tavaly június 8-án – a falu feletti bányában felállított támfalból iszaplavina ömlött a Hunyadi sorra, ahonnan emiatt több mint húsz ingatlanból költöztették ki a helyieket. A közel kéttucatnyi ház több mint felét érte el a sár, mások nem kaptak közvetlenül belőle, ennek ellenére menniük kellett, mert a katasztrófavédelem szerint veszélyben voltak a bánya miatt. A bányát ezután megbírságolta az országos bányahatóság, később pedig egy, a 24.hu által megszerzett revizori jelentés szerint szabálytalanságok egész sora történt az Andezit-BAU bányájában. A tavaly nyári villámárvíz után maga Orbán Viktor szignózott egy 500 milliós összeget, amely a recski sárlavinában károsult ingatlanok kárait rendezte volna, ám ebből a pénzből végül a helyiek semmit sem kaptak, mert a Belügyminisztérium végül nem tartotta indokoltnak az összeg felhasználását. Így viszont többek lakhatása vagy nem rendezett, vagy az iszaplavinában érintett ingatlanban laknak továbbra is.

Kapcsolódó
Fű alatt sunnyogták el a recski sárlavinakárosultak Orbán által belengetett 500 millióját
Kiderítettük, hogy a kormányfő által elkülönített félmilliárd forint nem kerül Recskre, így ebből a pénzből senki nem számíthat segítségre azok közül, akiket elöntött Kósa Lajos barátjának bányája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik