Belföld

19 millió forintnyi eurót húztak le kamuprofillal egy német férfitól a társkereső oldalon

Több mint 19 millió forintnyi eurót csalt ki két férfi egy egy nő kamuprofilokkal különböző társkereső oldalakon. A Szolnoki Járási Ügyészség csalás és pénzmosás bűntette miatt állítja őket bíróság elé.

Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség szóvivője lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy a trió tagjai álprofilokat hoztak létre ismeretlen társaikkal egy internetes társkereső oldalon. Ezen megismerkedtek először egy budapesti, majd egy külföldön élő magyar férfival. A budapesti áldozatuknak azt mondták, hogy a nő Budapestre utazik, és egy ösztöndíjból fodrász mestervizsgát kíván letenni.

A „Rita” néven bemutatkozó elkövető azt kamuzta, hogy majd az ösztöndíjból felvett pénzből fogja visszafizetni a benzinre, kocsi javításra, büntetésre kért összegeket.  A nő összesen 255 ezer forintot csalt ki a férfitől, aki a vádlottak által megadott bankszámlára utalta a pénzt.

Egy másik női álprofil alatt a nő megismerkedett egy Németországban tartózkodó magyar férfivel, akinek rövid időn belül a bizalmába férkőzött, és elhitette vele, hogy szeretne Németországba költözni, melyhez a férfi felajánlotta a segítségét.

Az elkövetők 2020 novembere és 2021 áprilisa között folyamatosan tartották a bepalizott áldozatukkal a kapcsolatot, és különböző valótlan indokokra hivatkozással – gyorshajtási bírság, óvadék, NAV tartozás – összesen 19 millió forintnak megfelelő eurót csaltak ki tőle. A vádlottak azzal hitegették a férfit, hogy egy eladott ingatlan vételárából visszafizetik majd a kért összeget.

Harmadik elkövető társuk szerepe az volt, hogy nyisson egy bankszámlát, és az ahhoz tartozó bankkártyát átadja az eljárás során ismeretlenül maradt társuknak. Ő a számlát nem kezelte, azonban arról egy alkalommal felvett 900 ezer forintot, melyet át is adott az ismeretlen társának. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a csalással vádolt terheltekre, míg a bankszámlát rendelkezésre bocsátó pénzmosó férfivel szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik