Belföld

Bizonytalannak mérte Magyar Péter megítélését a Publicus

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
21 százalék jobboldalinak, 23 százalék baloldalinak, 32 százalék középen állónak tartotta.

Nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, melyik politikai oldalhoz sorolható Magyar Péter ‒ derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből. 21 százalék inkább jobboldalinak, 23 százalék inkább baloldalinak, 32 százalék középen állónak tartotta. 15 százalék vélte úgy, hogy a Tisza Párt listavezetőjét nem lehet így besorolni, 9 százalék nem válaszolt.

A kormánypártok kommunikációjának megfelelően a szavazóik 55 százaléka baloldalinak tartja, 6 százalékuk jobboldalinak. Az ellenzékiek 7 százaléka sorolná baloldalra, 37 jobboldalra, 39 százalék szerint középen áll, 12 százalék szerint nem besorolható. A Tisza Párt hívei közül 56 százalék mondta, hogy Magyar Péter középen áll, 19 százalékuk inkább jobboldalinak, 5 százalékuk inkább baloldalinak tartja.

60 százalék szerint a Tisza Párt be tud jutni a parlamentbe 2026-ban. A megkérdezettek 20 százalék biztosan, 11 százaléka valószínűleg a Tisza Pártra szavaz két év múlva. Egyetlen százalék mondta azt, hogy „csak egy széles körű ellenzéki összefogás esetén szavazna rá”. A válaszadók 4 százaléka valószínűleg, 49 százaléka biztosan nem tenné rá az ikszet. 15 százalék nem felelt a kérdésre. A fideszesek 92 százaléka biztos nem szavazna Magyar Péterékre, az ellenzékiek közül viszont 23 százalék biztosan, 17 százalék valószínűleg igen.

Magyar Pétert a miniszterelnöki posztra 26 százalék tartja alkalmasnak, 61 százalék nem. A többség szerint Magyar Péter tud ártani a Fidesznek, de 68 százalék nem tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktort képes leváltani. 14 százalék szerint a Tisza Párt a kormánypártokra, 30 százalék szerint az ellenzékiekre, 36 százalék szerint mindkét oldalra veszélyes.

A kutatásban részt vevők fele igaznak/inkább igaznak tartja, hogy Magyar Pétert valaki irányítja, ám abban nagy a tanácstalanság, ki állhat mögötte. A Publicus felmérésében 19 százalék választotta ki Gyurcsány Ferencet, 14 százalék Soros Györgyöt, 7 százalék Orbán Viktort. Csányi Sándor és Rogán Antal 2-2, Pintér Sándor és Lázár János 1-1 százalékot kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik