Belföld

Önkormányzati választás: uniós állampolgár is indulhat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Ahhoz, hogy az európai parlamenti választáson magyarországi listákra szavazhassanak, kérniük kell a névjegyzékbe vételüket.

Az úgynevezett aktív választójog, vagyis a szavazati jog alapján az önkormányzati választáson szavazhatnak

  • a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok,
  • a menekültként elismert,
  • a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők,
  • az Európai Unió más tagországának állampolgárai,

ha magyarországi lakcímmel rendelkeznek, emlékeztet az MTI.

A választhatóság joga (passzív választójog) a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán megillet minden nagykorú magyar állampolgárt és az EU más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárát, aki szerepel a központi névjegyzékben. Nem feltétel a magyarországi helyben lakás. Annak a nagykorú magyar állampolgárnak, akinek nincs magyarországi lakóhelye, az önkormányzati választáson nincs szavazati joga, de polgármesterré, képviselővé választható, ha kérelme alapján szerepel a központi névjegyzékben.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak kérniük kell regisztrációjukat a központi névjegyzékbe, ha jelöltként szeretnének indulni. A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok regisztráció nélkül indulhatnak az önkormányzati választáson, mivel ők automatikusan szerepelnek a központi névjegyzékben ezen a választáson. (Ahhoz, az európai parlamenti választáson magyarországi listákra szavazhassanak, nekik is kérniük kell a névjegyzékbe vételüket.)

Az önkormányzati választáson jelöltekké válhatnak azok is, akiknek sem állandó lakcímük, sem tartózkodási helyük nincs, lakcímkártyájukon csak a település van feltüntetve, utca és házszám nélkül. Akinek csak települési szintű lakcíme van, az nem feltétlenül az utcán él, lehet, hogy albérletben lakik. A választhatóság joga nem kötődik a településhez, amelyen a jelölt lakcíme található, a választópolgár bármely településen, választókerületben választható.

Nem választható, vagyis nem lehet jelölt az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt, vagy jogerős ítélet alapján szabadságvesztését, büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti. Nem választható az sem, akit jogerősen eltiltottak a közügyek gyakorlásától. Nem lehet jelölt az EU más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgára, ha az állampolgársága szerinti államban kizárták e jog gyakorlásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik