Belföld

Bizonytalan, lesz-e szuperkórház, ám Kocsis Máté neje és a Megafon vezetője öt éve onnan kap fizetést

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
  • 2018 óta készíti elő a dél-budai szuperkórház megépítését az állam cége.
  • Az egészségügyi államtitkár nem tudta megmondani, hogy valaha elkészül-e a kórház.
  • Takács Péter elismerte, hogy egy kapavágás sem történt, és „B-tervvel” készülnek.
  • A beruházást irányító cégnél leépítés is volt.
  • A létszámcsökkentés nem érintette Kocsis Máté feleségét és a kormánypárti Megafon Központ vezetőjét, akik öt éve kapnak fizetést a kétséges megvalósítású kórház projektcégétől.

Hat évvel ezelőtt harangozta be Balog Zoltán akkori emberi erőforrás miniszter, hogy az M1-M7-es autópályák bevezető szakasza és a 7-es, balatoni főút közötti – azóta is üresen álló – öt futballpályányi területen egy szupermodern kórházat építenek 1200 ággyal.

Ugyanakkor csütörtökön az Index műsorában Takács Péter egészségügyi államtitkár elismerte, hogy hat év elteltével egyetlen kapavágás sem történt a területen. Az államtitkár lemondóan nyilatkozott, és azt sem tudta megmondani, valaha elkészül-e a kórház. Szerinte, ha a gazdasági helyzet engedi, akkor vágnak majd bele az építkezésbe. Figyelemre méltó, hogy a politikus távlati terveket sem közölt, viszont jelezte, hogy a szuperkórház helyett „B-tervel is készülnek”.

Ha a gazdasági helyzet, a háború és a koronavírus-járvány gazdasági következményei nem teszik lehetővé egy új kórház építését, akkor a mostani ellátórendszert optimalizáljuk úgy, hogy megfelelő ellátási színvonalat tudjon a lakosságnak biztosítani

– mondta.

Nemrég a G7 is arról írt, hogy a beruházás tetszhalott állapotba kerülhet, ugyanis a kormány egy tollvonással eltörölte azt a tervet, hogy legyen Budapest határában egy új autópályás és egy főúti csomópont, ami nélkül egyre kevésbé látszik, hogy belátható időn belül megépülhet dél-budai szuperkórház. Ha ugyanis nem lesz megközelíthető a terület, akkor már az építkezés elkezdése sem tűnik logikusnak, mivel a kórház működtetése így egyenesen lehetetlen lenne.

A kórházberuházás projektfelelőse a 2018-ban alapított DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. A társaság vezetője a kormánypárti Magyar Nemzetnek szeptemberben arról beszélt, hogy a kormánynak továbbra is szándéka kórház felépítése, csak a gazdasági körülmények miatt kénytelen átütemezni a projektet. Bedros J. Róbert szavaiból kiderült, hogy a projektcég létszámán is csökkentettek: nyolc munkavállalót foglalkoztatnak, igazodva a megváltozott feladatmennyiséghez. A társaság tavaly még 30 munkavállalót alkalmazott. A társaság vezetője azt is ismertette, hogy az állami cég alapítása óta nyolcmilliárd forintot használt fel, ebben benne vannak az eddig elkészült tervekért kifizetett összegek is.

Adrián Zoltán / 24.hu

A rossz gazdasági körülmények ugyanakkor láthatóan nem érintik a cég igazgatóságát és felügyelőbizottságát. Előbbinek a társaság megalapítása óta tagja Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének felesége, aki 2018 óta bruttó 550 ezer forint fizetést vesz fel havonta a cég által közzétett adatok alapján.

Kocsisné Márkus Szilvia kinevezése óta bruttó 34 millió forintot keresett az el sem kezdett kórházépítést irányító társaságnál.

Szinten a megalapítása óta foglalkoztatja a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. a kormánypárti Megafon Központ vezetőjét és tulajdonosát, aki előbb felügyelőbizottsági tagként, majd immár elnökként kap fizetést. Tagi megbízatásáért bruttó 350 ezer forintot vett fel havonta, elnöki posztján pedig havonta bruttó 450 ezret kap.

Kovács István Gergely – aki egyben az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója – 2018-as kinevezése óta bruttó 24 millió forintot meghaladó fizetést vett fel az egyelőre kétséges megvalósítású kórház projektcégétől. 

Emlékezetes, hogy a szuperkórház átadását eredetileg 2023-ra tervezték, később már arról szóltak a hírek, hogy 2022 elején kezdik el az építkezést. A megnyitót legutóbb 2026-ra ütemezték be. Mostanra viszont már a megvalósítás is kétséges. A korábban az intézmény körülbelül 300 milliárd forintra becsült összköltségének nagy részét az Európai Unió helyreállítási alapjából kívánta volna a kormány biztosítani, ám ez az a forrás, amit a jogállamisági problémák miatt az EU visszatart.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a Fidesz-frakció sajtóosztálya közleményben reagált írásunkra. Közölték, Kocsis Máté frakcióvezető jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával rendelkező felesége a magyar átlagbérnél kevesebbet keres havonta a DBC előkészítő cégében, ami nettó 326 ezer forintot jelent. Hozzátették, munkáját minden esetben hiánytalanul elvégezte. Ugyanakkor azt is jelezték, a DBC projekt megvalósulásáról nem Márkus Szilvia dönt, még csak nem is az igazgatóság, hanem a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik