Belföld

Megszüntetik a Dél-budai Centrumkórház projektcégét, amiben Kocsis Máté felesége is igazgatósági tag

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Nem tart fenn tovább az állam olyan projektcégeket, ahol nincs érdemi munka, mert nem halad a beruházás – mondta a hvg360 megkeresésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt is közölte, hogy a döntés alapján megszüntetik a forráshiány miatt elhalasztott Dél-budai Centrumkórház projektcégét is.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, 2018 óta készíti elő a dél-budai szuperkórház megépítését az állam cége, miközben még az is bizonytalan, lesz-e egyáltalán szuperkórház. A cég megalapítása óta a társaság igazgatósági tagja Kocsis Máté felesége, aki 2018 óta bruttó 550 ezer forint fizetést vesz fel havonta a cég által közzétett adatok alapján. Szintén a megalapítása óta foglalkoztatja a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. a kormánypárti Megafon Központ vezetőjét és tulajdonosát, aki előbb felügyelőbizottsági tagként, majd immár elnökként kap fizetést. Tagi megbízatásáért bruttó 350 ezer forintot vett fel havonta, elnöki posztján pedig havonta bruttó 450 ezret kap.

Gulyás a hvg.hu-nak most azt mondta:

minden felügyelőbizottsági tagnak folyósított havi pár százezer forint is pénz, és ha a beruházás halasztása miatt egy projektcégre nincs szükség, azt meg kell szüntetni, ezt tesszük a tervezett Dél-budai Centrumkórház előkészítésére létrehozott vállalkozással is

Később hozzátette: a DBC Dél-budai Centrum Projekt Zrt.-t “meg fogjuk szüntetni legkésőbb jövő júniusban, ám addig még le kell zárni a tervezés-előkészítési munkákat”

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az ő kérése és döntése volt, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének jogász végzettségű felesége, Kocsisné Márkus Szilvia a projektcég vezető testületének tagja legyen. Arra a felvetésre, hogy annyi jogász közül miért éppen őhozzá ragaszkodott, a miniszter azt mondta: “azért kértem meg, mert megbízom benne”.

Ha pedig később lesz pénz, és újraindíthatják a centrumkórház-beruházást, Gulyás szerint „akkor újra létrehozunk egy projektcéget, amely folytatja majd a munkát, vélhetően első körben a most elkészült tervek átdolgozásával, aktualizálásával”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik