Élő Belföld

Kormányinfó: Gulyás Gergely titokzatos kijelentéssel búcsúzott

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Gulyás Gergely úgy látja, a következő bő fél év döntő lesz, Varga Mihály szerint jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés megalapozott. A kormány 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a következő időszakra. A kínai rendőrök tolmácsolni jönnek.

Számos kérdés maradt megválaszolatlanul

Az eredetileg kétórásra tervezett Kormányinfó végül két és negyed órán át tartott, Gulyás Gergelytől azonban kevesebb mint fél órán át lehetett csak kérdezni az esemény végén. Így több más orgánum mellett lapunk sem kapott már lehetőséget arra, hogy a Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezze Varga Mihály és Nagy István után.

Gulyás nem érzékeli, hogy a miniszterelnök bizalma megingott volna irányában

Lehet-e Magyar Péternek olyan felvétele, amelyen Gulyás Gergellyel beszélget a Völner-Schadl-ügyről – kérdezte az ATV.

Emlékeim szerint a közelmúltban nem beszéltem vele ezekről, és közéleti kérdésekről sem.

Gulyás kérdésre közölte, hogy Varga Judit egyszer említette neki, hogy Magyar Péter egy hangfelvétellel zsarolja, de az, hogy ez tényleges fenyegetést jelentett-e, nem tudott nyilatkozni.

A miniszterelnökkel beszéltek-e Magyar Péterről, akivel ön évtizedekig baráti viszonyban volt, változott-e önnel szemben a bizalom – kérdezte az ATV, mire Gulyás azt mondta, nem lát erre utaló jelet. – Ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem – nyilatkozta rejtélyesen.

Frissítünk!

Gulyás Gergely lapunknak küldött válaszában megmagyarázta, pontosan mire gondolt az utolsó mondatával, a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát ebben a cikkünkben olvashatják el.

Tolmácsolni jönnek a kínai rendőrök

Kínai rendőrök magyarországi jelenléte nem sérti-e a szuverenitásunkat – kérdezte a 444.hu, mire Gulyás azt mondta, hogy nem intézkedhetnek itt. A turisták miatt szükséges a jelenlétük, úgy, mint ahogy magyar rendőrök is jelen vannak Horvátországban, hogy segítsenek.

Gyakorlatilag tolmácsolni jönnek – mondta.

Rá kell-e küldeni a Szuverenitásvédelmi Hivatalt Magyar Péterre?

Az Origo azt kérdezte, hogy kell-e a Szuverenitsávédelmi Hivatalnak vizsgálnia, milyen pénzből szervezte meg Magyar Péter a közelmúltban tartott tüntetéseit. Gulyás szerint ez a hivatal hatásköre, de ő az átláthatóság híve, így szerinte Magyar Péter helyesen tenné, ha követői felé bemutatná az elszámolást

Nem hallgatták ki Gulyás Gergelyt az ügyészségen

Orbán Vikor, Rogán Antal vagy Gulyás Gergely volt-e már kihallagtáson az ügyészségen a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hanganyag miatt, amely szerint kormányati ráhatás is lehetett a Völner-Schadl-ügy nyomozása során – kérdezte a Hvg.hu, mire Gulyás közölte, hogy őt még nem idézték be, tudomása szerint a többieket sem.

Gulyás megismételte, hogy egy üzenetet kapott Magyar Pétertől az utóbbi egy évben, de az a büntetőjogi határt nem lépte át, nem foglalkozott vele.

Gulyás szerint Magyar Péter nem alkalmas politikai szerepvállalásra

Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt a Magyar Nemzet. Késleltetni igyekezett politikai szerepvállalását, mert őt nem tartotta alkalmasnak, szemben volt feleségével, Varga Judittal, aki a kegyelmi botrányba bukott végül bele, de tárcáját, az Igazságügyi Minisztériumot a végrehajtókat érintő botrány is megrengette, volt helyettese, Völner Pál ellen jelenleg büntetőeljárás zajlik.

Családtagok kinevezéséről kérdezték Nagy Istvánt

Míg Nagy István korábban azt mondta, hogy az állami vezetői pozíciókról szakmai alapon döntenek, ezzel szemben nyilatkozott Varga Judit és Kocsis Máté – vetette fel a Telex az agrárminiszter.

Nagy szerint kizárt dolog, hogy családi kapcsolat előnyt jelentene bármilyen kinevezésnél. Az agrárágazatban csak szakmai érdekek alapján döntenek – hangsúlyozta.

Miért szolgálná Donald Trump hatalomra jutása a magyar gazdasági érdeket – kérdezték Varga Mihálytól. Szerinte a két ország gazdasági kapcsolatai erősedtek, amikor ő volt hatalmon, utána viszont a kettős adóztatást felmondta például az Egyesült Államok. Bíznak benne, hogy javulhatnak a kapcsolatok – jelentette ki.

Rendszertszintű problémára nem utal-e a Pénzügyminisztériumot is érintő korrupciós ügy – jött a kérdés. Varga szerint levonták a tanulságokat, bár erről részleteket most sem mondott.

Kórházi adósságrendezésről, a kenyér árának drágulásáról

A kórházi adósságrendezésről Varga Mihály az economx.hu kérdésére kifejtette, folyamatosan vizsgálják a kérdést, egyeztetnek az OKFŐ-vel és a belüggyel. A kérdés napirenden van – húzta alá.

Az áfabevétel a kormány várakozásaihoz képest növekedett – jelentette ki egy másik kérdésre.

Az önkormányzati eladósodottságról azt mondta, a feladat, hogy a helyhatóságok gazdálkodása stabil legyen, hitelfelvételi kérelmüket a Belügyminisztériummal közösen vizsgálják meg, csak akkor engedik az eladósodást, ha vissza is tudják fizetni a kölcsönt.

Az inflációról és a kenyér árának változásáról, miszerint növekedett még márciusban is az ár, Nagy István azt mondta, hogy 53 forintban kerül a gabona, ami a kenyérben van, a mi hatáskörünk ez az 53 forint. A politikus a brüsszeli szankciókat és a szerinte emiatt kialakult energiaválságot okolta még. – Nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer, a drágulás volt kiugró, mert korábban olcsó volt itt az élelmiszer, ennek a követlkezményeit kellett elviselnünk – mondta.

Varga Mihály a nyugdíjprémiumról, adócsökkentésről, kötelező iparkamarai tagságról

Ha 3,5 százalék a gazdaság növekedése, akkor lesz nyugdíjprémium, amennyiben ennél kevesebb, nem – mondta Varga Mihály az Mfor.hu kérdésére.

A benzinár kapcsán szerinte nem az adótartalom a felelős – mondta a felvetésre, hogy felmerülhet e a jövedéki adó csökkentése. Szerinte a termelői költségeket kell csökkenteni. Az adótörvények módosítása jelenleg nincs napirenden – jelentette ki.

Önkéntes iparkamarai tagságot javasolt Matolcsy György jegybankelnök a jelenlegi kötelező helyett. A Pénzügyminisztériumnak nincs ebben álláspontja, a felvetés előtt érdemes konzultálni a kamarával.

Mohos Márton / 24.hu

Nagy István az Agrárminisztériumot érintő nyomozásról

Tavaly novemberben derült ki, hogy gyanúsítottként hallgatták ki Nobilis Kristóf üzletembert, mert a nyomozók szerint egy hozzá kötődő svájci bankszámla volt a végcélja kétmilliárd forint agrárpénznek – a 24.hu következő kérdése erre irányult. A botrány kapcsán korábban Gulyás Gergely azt mondta, hogy az ő minisztériumában ilyen nem történhetne meg. – Hogyan történhetett ilyesmi az agrártárcánál, hogyan kommentálja az ügyet – kérdeztük Nagy Istvánt.

– Folyamatban lévő ügyről van szó, amelyben nem szeretnék állást foglalni – jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, aki érintett, már nem dolgozik náluk. Nobilis Kristóf fia, Nobilis Márton egyébként jelenleg is államtitkár a minisztériumban.

Megkérdezte-e államtitkárát, hogy kerülhetett kétmilliárd forintmyi agrárpénz épdesapja számlájára – kérdeztük Nagyot, mire megismételte, hogy folymatban van az eljárás, nem szeretne elébe menni semminek. Kifejtette, a bíróság feladata tisztázni, mi történt, a szóban forgó szakmai anyagra viszont szüksége volt a minisztériumnak, azt a jogalkotás során tanulmányukat felhasználták. – Szakszerű volt a megrendelés és a teljesítés, itt a történet számunkra véget ért – mondta. Kollégánk megjegyezte, hogy a nyomozók szerint édemi munka nem volt a tanulmány mögött.

A miniszter kifejtette azt is, hogy Nobilis Kristóffal életében nem találákozott, a fiával a folyamat előkészítésben egyeztettek természetesen.

Nagy István kifejtette, még nem kapott idézést tanúkénti kihallgatásra, de ha a bíróság hívja, akkor megy.

Varga a PM-et érintő korrupciós bűncselekményről

Lapunk munkatársa a Pénzügyminisztériumot is érintő korrupciós bűncselekmény kapcsán kérdezte Varga Mihályt. Az ügynek 54 vádlottja van, akik közül 12 PM-es munkatárs volt.

A politikus közölte, 2022-ben először ők hozták nyilvánosságra, hogy kollégáikkal szemben büntetőeljárás van, munkaviszonyukat megszüntették a gyanú alapján. Szerinte ez egy régi ügy, a korrupcióval szemben pedig zéró tolerancia van érvényben, amíg nem tisztázzák magukat, addig nem dolgozhatnak.

Politikai felelőssége kapcsán megismételte a munkajogi intézkedéseket, és arról beszélt, hogy amennyiben a bíróság beidézi tanúkihallgatásra, akkor annak eleget tesz. Kérdésünkre hozzátette azt is, hogy Orbán Viktor nem kért tőle tájékoztatást a tárcát is érintő korrupcióról.

Helyes volt a gyakorlat

A tavaszi költségvetési tervezéssel eddig pontosabban tudták megtervezni a hiány alakulását, mint korábban, nem ezen múlik, hogy idén ősszel adják majd csak be a jövő évi költségvetést. Helyes volt a gyakorlat Varga Mihály szerint, ez most egy ilyen gyakorlat.

Reagálni kellett

A 24.hu kérdésére Varga Mihály azt mondta, a NATO-ban olyan döntések születnek, amik megváltoztatják a helyzetet, nem az van már, mint egy-két hónapja volt. Erre a magyar költségvetésnek és államháztartásnak is reagálnia kell.

Az őszi tervezés segíteni fogja a kormányt abban, hogy milyen legyen a jövő évi költségvetés.

Nem lehet ölbe tett kézzel nézni, hogyan változik a világ körülöttünk, ezért az amerikai elnökválasztás eredményétől sem lehet majd eltekinteni.

Lesz-e benzinárstop?

Varga azt javasolja, várják meg Nagy Márton és az Ásványolajszövetség, valamint a MOL vezetőinek találkozóján, majd ha a kormánynak beszámol erről, akkor lehet döntést hozni egy esetleges benzinárstopról.

Miért ragaszkodnak a Budapest Airport megvásárlásához?

Ha ilyen magas már most a költségvetési hiány, és el kell halasztani 675 milliárdnyi beruházást, akkor miért ragaszkodik a kormány a Budapest Airport visszavásárlásához, és mikor kerülhet pecsét a szerződésre?

A költségvetési hiányon változtatott a kormány Varga szerint, ami durván azt jelenti, hogy a pénzforgalmi hiány négyezer milliárd forint körül alakulhat majd.

A fogyasztás viszont élénkül, és remélik, hogy ez még kedvezőbb lesz az év hátralévő részében a reálbérek emelkedése miatt.

A Budapest Airport stratégiai célkitűzése a kormánynak, hogy mikor lesz vége a tárgyalásoknak, az a tárgyalópartnerekre tartozik.

Nagy István a műhúsról: Június 9-én irányváltás kell

Brüsszel évente 50 millió eurót adnak műhús és rovar eredetű táplálék fejlesztésére. Nagy István arra kérték, kommentálja ezt.

A gazdák elementáris erejű felháborodásukat kifejezve késztették meghátrálásra a brüsszeli bürokratákat. A legbiztosabb az, ha egy irányváltást idézünk elő Brüsszelben, akkor azzal kell foglalnunk, mi az európai emberek érdeke

– mondta.

Varga-Matolcsy találkozók

Márciusban már találkozott Varga Matolcsy Györggyel, és áttekintették azokat a kérdéseket, amik a jegybankot érintik. Valószínűleg a következő találkozón is a jegybanktörvény módosításáról beszélnek majd.

Konkrétan milyen beruházásokat halaszt el a kormány?

Ezt kérdezték Varga Mihálytól aki kitérő választ adott. Csupán annyit közölt, hogy a kormány tételesen átnézett minden beruházást, és keretösszeget adtak a tárcák számára, akik eldönthették, mit tartanak meg és mit ütemeznek át.

A fennmaradó kétezer milliárdos beruházásokból is lehet olyan szerinte, ami külső ok miatt nem valósulhat meg, ilyen esetekben visszahozhatnak eltolt beruházásokat is a képbe.

Az új kormányszóvivő az új otthonfelújítási programot részletezi

Az újonnan induló otthonfelújítási programmal kapcsolatban Vitályos Eszter ismertette, hogy tavaly 8,5 milliárd köbméter gáz fogyott csak, az azt megelőző évben még 11 milliárd. Ez részben az energiatakarékos megoldásoknak is köszönhető.

Most az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyerhető majd el támogatás.

Új lényegi információ nem hangzott el, a részleteket alábbi cikkünkben visszaolvashatja:

Kapcsolódó

Ötpontos agrárgazdasági intézkedési csomagról döntött a kormány

Nagy István következik, aki az európai agráriumban lévő helyzetről kezd beszélni.

Soha ilyen mértékű zöld ideológiai befolyásolás nem érte még az európai agráriumot, mint most. Minden szakmai alapot nélkülöző a Green Deal, semmilyen hatástanulmánnyal alátámasztott döntések miatt az európai gazdák elvesztették a megélhetésüket

– közölte.

Példaként említette, hogy Brüsszel megnyitotta az uniós határokat Ukrajna felé. A tavaly elindult új uniós támogatási ciklusban minden korábbinál több adminisztratív teher hárul a termelőkre és a közigazgatásra.

Ezekből szerinte egyértelműen látszik, hogy Brüsszel elárulta a magyar gazdálkodókat és helyettük az ukrán oligarchákat támogatja.

A magyar kormány mindig a nehéz körülmények között lévő gazdák érdekében cselekszik. Egy ilyen helyzetben felértékelődik a kormányzati szerepvállalás. Ezért egy ötpontos intézkedési csomagról döntöttünk

– jelentette be Nagy.

Mohos Márton / 24.hu

Ezek közé tartozik, hogy a mezőgazdasági import termékeknél teljes körű bejelentési kötelezettségnek írnak elő, származzon az bármely országból.

A magyar államkincstár 2024. május 31-ig a terület- és állatalapú igények kifizetését, eddig 470 milliárd forintot fizettek ki 156 ezer gazdálkodónak. Újabb 256 milliárd forintnyi támogatás kerül hozzájuk, ebből már ezen a héten legalább 50 milliárd forintot utalnak.

A Széchenyi kártyákkal összefüggésben 2026-ig további legfeljebb 45 milliárd forintot biztosítanak a fejlődés ütemében. Erre eddig több mint 5 ezer termelő jelezte igényét.

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj visszaigényelhető részét pedig bizonyos, hektáronként meghatározott határig megemelik 90 százalékra.

675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a kormány

A költségvetésre rendkívüli kiadások nehezednek, mint az emelkedett kamatkiadások és a rezsivédelem.

675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a következő időszakra. Ezek nem maradnak el, csak át lesznek ütemezve. Van miből, mert az átütemezés ellenére is 2000 milliárdnyi beruházás valósul meg, ez komoly eredmény. A háborús helyzetre tekintettel érdemes megvárni a gazdasági kormányzás reformját, ami azt jelenti, hogy új szabályok lépnek életben a költségvetési gazdálkodás megítélését tekintve, ezek pedig még nem ismertek

– ismertette Varga.

Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés megalapozott

Varga Mihály veszi át a szót. A magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága, ezért nem mindegy, hogy máshol milyen gazdasági folyamatok zajlanak le.

Az Európai Unió a vártnál lassabban jön ki a válságból, Németország, amely az egyik legerősebb gazdaság, hosszú ideje gyengélkedik, és ma sem látható pontosan, hogy meddig tartható ez az állapot. A külpiacok szintén gyengék. Ezeknek megfelelően háborús helyzetre terveztük meg a gazdasági pályát

– magyarázta.

Tavaly az infláció letörésével teremtették meg annak lehetőségét, hogy idén növekedjen a gazdaság egy egészséges szerkezetben. A lendületvételt számos adat támasztja alá Varga szerint, melyek azt mutatják, hogy növekedési pályára állhatunk.

Azzal számolnak, hogy ebben az évben a magyar gazdaság visszatér a növekedési pályára, ami 2,5 százalék körül lehet, ezzel az élmezőnybe kerülhet. A növekedés a második félévben gyorsulhat fel. Ez a növekedés segíteni fogja az államháztartás egyensúlyát is.

Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés mindenképpen megalapozott

– mondta a miniszter.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik