Közélet

Júniusban indul az új otthonfelújítási program, bejelentették a részleteket

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Új otthonfelújítási programot indít a kormány: az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni a 108 milliárd forintos keretösszegű programot. Azok pályázhatnak, akik a vezetékes gázhálózatra rá vannak csatlakozva, jelentette be Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár egy pénteki sajtótájékoztatón.

A Portfolio tudósítása szerint szigetelésre, nyílászárók cserére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés) lehet 7 millió forintos beruházási keret mellett igénybe venni a támogatást. Ehhez 1 millió forint önrészt kell biztosítani a tulajdonosnak, a maradék 6 millió forint fog megoszlani egy vissza nem térítendő támogatás és a egy kedvezményes hitel között.

Ez utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ majd. 30%-os energiamegtakarítási arányt kell hoznia a beruházásnak, ezt igazolni is kell a beruházás előtt és után egyaránt elkészített egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével.

A kormány közel 20 ezer családi ház felújítását várja ettől a programtól.

A pontos részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják majd, és a kormány tervei szerint június elejétől már pályázni lehetne a programra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik