Belföld

Elfogták váci emberöléssel vádolt férfit, aki megszökött a tárgyalása előtt

Elfogták Budapesten azt a 25 éves váci emberöléssel vádolt férfit, aki megszökött a bűnügyi felügyeletből, és nem jelent meg két héttel ezelőtti.előkészítő ülésen.

A Budapesti Törvényszék tájékoztatása szerint az ügyeletes nyomozási bíró szökés, elrejtőzés veszélye miatt már  el is rendelte vasárnap a férfi letartóztatását. A vádlott fellebbezett a végzés ellen, így az nem végleges, de végrehajtható.

Ő volt az a  férfi, aki 2022. október 2-án le akart nyúlni részegen a társával egy sportkocsit az egyik váci dohánybolt elől. A tulajdonos próbálta megakadályozni, hogy elvigyék a kocsiját, de a tolvajok elgázolták. Az áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

A Pest Vármegyei Főügyészség vádirata szerint az elkövetők egy társaságban italoztak a dohánybolt előtt. Hajnali öt körül megállt a trafik előtt egy autós, majd bement vásárolni, miközben a sportkocsit járó motorral hagyta, pár méterre a két vádlottól.

A két elkövető beugrott a járműbe, és el akart hajtani vele. A kocsi gazdája ezt észrevette, kirohant az autóhoz, és próbálta az elkövetők útját állni úgy, hogy a kocsi elé lépett. A vádhatóság szerint a volánnál ülő férfi ennek ellenére gyorsított, a sértett így az autó motorháztetőjére került.

Ekkor a kocsit vezető férfi hirtelen balra, majd azután jobbra rántotta a kormányt, és felhajtott a járdaszegélyre is, ahol az autó kissé megemelkedett. Az addig kapaszkodó tulajdonos ekkor a földre zuhant a járműről. Az autót vezető elkövető ismét gázt adott, de elveszítette az uralmát a kocsi felett, és egy közeli fának, majd egy oszlopnak hajtott. Az ütközést követően mindkét tolvaj kiugrott az autóból és elmenekült.

Az áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem sokkal a kórházba szállítását követően meghalt. Az autót vezető férfi a nyomozati szakban nem ismerte el, hogy meg akarta ölni a kocsi tulajdonosát. Állítása szerint csak az az ötlete támadt, hogy beüljön a kocsiba, és kipróbálja. A mellette lévő férfi pedig azt mondta, csak azért ült be a járműbe, hogy elmenjenek vele valahova.

Az ügyészség tavaly novemberben fegyházbüntetést kért az elsőrendű vádlottra nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt, míg a társára felfüggesztettet szabadságvesztést kértek jármű önkényes elvételének bűntette miatt. A most elfogott férfi cinkostársa már a két héttel ezelőtti előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyalásról is. A bíróság jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A minősített emberöléssel vádolt társa meglépett a bűnügyi felügyeletből, ezért elfogatóparancsot adta ki ellene. A budapesti férfit a fővárosban fogták el, a bíróság pedig vasárnap elrendelte a letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik