Belföld

Sulyok Tamás azonnal lecserélte a Sándor-palota főigazgatóját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kiderült az is, volt olyan döntés, amit államfői feladatként Kövér László jóváhagyott.

Megjelent a Magyar Közlönyben az új köztársasági elnök határozata arról, hogy Szabó Attila Lászlót nevezi ki a Sándor-palota főigazgatójává. Sulyok Tamás egyúttal azonnali hatállyal visszavonta lemondott elődje, Novák Katalin tavaly év végén hozott döntését, amelynek értelmében január 1-jétől a volt államtitkár, Schanda Tamás vezette főigazgatóként az elnöki hivatalt.

Szabó Attila László korábban az Alkotmánybíróság elnöki stábjában volt Sulyok Tamás kabinetfőnöke. Néhány éve megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést.

Lehetnek még személyi változások

Novák Katalin a Sándor-palotában történt szervezeti és személyi változásokról egy nappal a kegyelmi botrány kirobbanása előtt azt írta, hogy figyelmét még inkább rá akarja irányítani a leginkább rászorulókra, amiben segítségére lesz az újonnan létrejövő Kiemelt Figyelmet Érdemlőkért Felelős Igazgatóság. K. Endre ügye után külön érdekes lehet, hogy helyén meradhat-e Módos Mátyás, akinek az Alkotmányossági és Jogi Igazgatóság vezetőjeként egyebek mellett elő kellett készítenie a köztársasági elnök kegyelmi határozatait is.

Ez lehetett az új államfő első munkanapjának második döntése. Az első az volt, hogy aláírta az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozásáról hozott döntését, ami szintén megjelent a közlönyben. Ezt megtehetette volna Kövér László is, akihez ideiglenesen az államfői feladatok kerültek, hiszen közben kiderült az is, volt olyan döntés, amit jóváhagyott.

Az átmeneti időszakban Kövér a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit gyakorolva vonta vissza – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére – egy beregforrási család három tagja, illetve egy beregszászi férfi és fia magyar állampolgárságát, amit mindannyian a jogszabályok megszegésével szereztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik