Belföld

Jogerősen húsz évet kapott Portik az ügetői merényletért és Gyüre meggyilkolásáért

Jogerősen húsz év fegyházra ítélte Portik Tamást a Fővárosi Ítélőtábla az 1996-os ügetői merénylet és gyermekkori barátjának, Gyüre Józsefnek az 1999-es meggyilkolása miatt. A másodrendű vádlott, K. Gábor 14 év helyett 12 év fegyházbüntetést kapott másodfokon.

Az elsőfokú ítélet szerint az annak idején ásványi olaj kereskedelemből vagyonra szert tett, képesítés nélküli Portik egy bűnözői csoport vezetőjeként 1996 novemberében megbízást adott Tanyi Györgynek, hogy ölje meg a hajtóként dolgozó Lakatos Csabát, mert elárulta őt.

A megbízás teljesítésére 1996. november 9-én került sor. A zsokéra három lövést adtak le a közeli temetőből, a férfi életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. Portik 1999 tavaszán megbízást adott a köré szerveződött bűnözői csapat két tagjának arra, hogy öljék meg a gyerekkori barátját, Gyüre Józsefet, mert a későbbi áldozattal megromlott a személyes viszonya.

Az emberölésre felbujtott két férfi 1999. április 25-én megjelent Gyüre albérleténél, majd K. Gábor öt fejlövéssel kivégezte a férfit a lakásban. Portik húsz évet, míg a vádlott társa 14 évet kapott tavaly júniusban első fokon, de az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztésért fellebbezett. A Magyar Nemzet beszámolója szerint előbbinek helyben hagyták, utóbbinak pedig két évvel mérsékelték a büntetését.

Kapcsolódó
Életfogytiglant kértek Portikra és a társára az ügetői merénylet és Gyüre József meggyilkolása miatt
Felmentésért fellebbezett a húsz évre ítélt Portik, és a 14 évre ítélt bűntársa is. Előbbit 30, utóbbit 25 év múlva engedné ki az ügyészség leghamarabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik