Belföld

Életfogytiglant kértek Portikra és a társára az ügetői merénylet és Gyüre József meggyilkolása miatt

Illyés Tibor /MTI
Illyés Tibor /MTI

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kért a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség Portik Tamásra és a társára K. Gáborra az 1996-os ügetői merénylet, illetve Gyüre József meggyilkolása miatt.

Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség arra tett indítványt, hogy a kétszeres felbujtót P. Tamást, harminc, míg az emberölést végrehajtó társát minimum 25 év múlva bocsássák a leghamarabb szabadlábra feltételesen.

A Fővárosi Törvényszék Portikot 20, míg az 55 éves bűntársát 14 év fegyházra ítélte június közepén első fokon. Az ítélet szerint az annak idején ásványi olaj kereskedelemből vagyonra szert tett, képesítés nélküli férfi egy bűnözői csoport vezetőjeként 1996 novemberében megbízást adott Tanyi Györgynek, hogy ölje meg a hajtóként dolgozó Lakatos Csabát, mert elárulta őt.

police.hu

A megbízás teljesítésére 1996. november 9-én került sor. A zsokéra három lövést adtak le a közeli temetőből, a férfi életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

Portik 1999 tavaszán megbízást adott a köré szerveződött bűnözői csapat két tagjának arra, hogy öljék meg a gyerekkori barátját, Gyüre Józsefet, mert a későbbi áldozattal megromlott a személyes viszonya.

Az emberölésre felbujtott két férfi 1999. április 25-én megjelent Gyüre albérleténél, majd K. Gábor öt fejlövéssel kivégezte a férfit a lakásban.

Az áldozat holttestét a tulaj fedezte fel napokkal később A III. rendű terhelt még 2021. évben egy elkülönített büntetőeljárás keretében került felelősségre vonásra.

Az ügyész életfogytig tartó fegyházbüntetésért, míg a bűntársak és védőik felmentés érdekében terjesztettek elő perorvoslati nyilatkozatokat. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség életfogytiglant kért mindkét férfire.

Kapcsolódó
Vádat emeltek Portik Tamás ellen az ügetői merénylet miatt
A vád szerint Portik rendelte meg a híres hajtó megölését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik