Belföld

Magyar Péter: Amit tettem, számukra megbocsáthatatlan

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Ezt a rendszert belülről kritizálni nem lehet – vagy nem kapsz választ, vagy kinevetnek, vagy pedig már körön belül is árulónak tartanak

jelentette ki a Magyar Hangnak adott interjújában Magyar Péter, Varga Judit exférje, aki Novák Katalin köztársasági elnök lemondása és a volt igazságügyi miniszter visszavonulása után ugrott ki a NER-ből. A Diákhitel Központ volt vezetője azt nem árulta el, hogy egy korábbi Facebook-posztjában melyik miniszterre gondolt, aki állítólag korrupciós ügyben érintett, de „mindennek rendelt ideje van”.

Megismételte azt a korábban tett állítását, miszerint ő befelé évek óta kritizálja a Fidesz-uralta világot „az egyetemek alapítványba szervezésétől kezdve a propagandán át az állandó félelemkeltésig, ellenségképzésig”. Magyar szerint mindezzel nehéz szembehelyezkedni, hiszen a négy kétharmados siker bizonyítja, hogy „az állami propagandát irányító miniszter hozza az eredményeket”.

Ami Magyarországot a múltban naggyá tette, mondjuk, Klebelsberg Kunó időszakában, azt ma egyre inkább háttérbe szorítják, leépítik, hiszen nem az a cél, hogy művelt, nyitott gondolkodású, önálló fiatalokat neveljenek, hanem olyan tömeget, amelyet egy leegyszerűsített propagandával könnyű irányítani. Azt látom, itt már rég csupán a hatalom megtartásáról szól a kormányzás, ez a fő cél

– vélekedett Magyar, hozzátéve, hogy „a polgári kormányzás valóban politikai termékké silányult”. Az elmúlt másfél évtizedet Magyar nem tartja eredménytelennek, hiszen „az életszínvonal jelentősen emelkedett, igaz, a környező országokban még inkább”. „Kár lenne csak a propagandára fogni, hogy negyedszerre is felhatalmazást kapott a kormány, a kétharmad már más kérdés” – tette hozzá.

Magyar szerint a jelenlegi status quo nemcsak a Fidesz, de Gyurcsány érdeke is, „egymást tartják fenn”. Épp ezért úgy látja, hogy „valós igény van egy olyan új, középen álló, ráaggatott ideológiáktól mentes erőre”, amely „komolyan veszi a választópolgárokat, és az ország előtt álló valódi problémákra koncentrál, tisztességesen kommunikál a másképp gondolkodókkal, és fő feladatának a mindenkori hatalom ellenőrzését, korlátozását tartja”.

Magyar szerint a kormányban tartanak tőle, mert a színre lépésével kialakulhat egyfajta hógolyóeffektus, ami lavinává nőhet:

Nyilván nem véletlenül költenek 50 millió forint közpénzt egy egészen alpári lejárató kampányra velem kapcsolatban, miközben persze hivatalosan azt kommunikálják, hogy nincs itt semmi látnivaló. Láttam olyan belső reprezentatív felmérést, amit még nem hoztak ki, amely azt mérte, hányan hallottak erről az ügyről, mi a visszhangja. Hetven százalék körüli többség mondta azt, hogy Rogánnak mennie kell.

Elmondása szerint párton belülről is kapott támogató visszajelzéseket, hiszen, mint mondta, „a jobboldali többségnek sem tetszik, hogy közpénzből finanszírozott Megafon-szerű képződmények működnek”. „Ez se nem keresztény, se nem konzervatív, se nem polgári” – mondta Magyar, aki nem gondolja, hogy neki kéne atombombával előállnia, hiszen nem ő visel közhivatalt. Magyar szerint munkája ebben az országban jó ideig nem lesz – bár a HVG szerint nemrég tanácsadó céget vett –, és mivel már most számos eljárást indítottak ellene, a következő 5-10 évben arra számít, hogy rendőrségre és bíróságra kell járkálnia. Azt nem gondolja, hogy fizikai atrocitás érheti, de elmondása szerint biztonsági szakemberek azt tanácsolták neki, el kellene gondolkodnia a 24 órás védelmen.

Magyar kifejtette, hogy régóta várnak a jobboldalon egy új erőt, hiszen sokaknak elege van abból, hogy minden döntés egy ember kezében fut össze. Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnökre gondol-e, Magyar elmondta:

Orbán Viktor kezében biztosan összefut minden fontos politikai döntés, de úgy látom, a gazdasági, pénzügyi döntéseket más érdekcsoportok mozgatják.

Később azt is elmondta, hogy nem szereti az olyan az álságos helyzeteket, mint azt, hogy „miközben a miniszterelnök családjában szinte mindenki milliárdos, milliomos, ő azt állítja, alig van megtakarítása”.

A politikai küzdőtérbe való belépésről Magyar elmondta, ha el is indít saját pártot, az ideológiától független lesz, amely ügyeket karol fel, a nemzeti minimumra törekszik. „Ha minden marhaságról nemzeti konzultációt folytatunk, az eutanáziáról miért nem lehet megkérdezni az emberek véleményét?” – mondta Karsai Dániel küzdelme kapcsán.

Magyar szerint sok tisztességes ember dolgozik a pártban, akik „soha nem vennének ki a közösből”. Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel azonban megromlott a viszonyuk, amiben Magyar szerint a kritikái mellett a válása is közrejátszott. „Megmondták nekem akkoriban: a volt feleségem a politikai közösségük tagja, és bármit csinálok, őt fogják védeni. Aztán olyan jól megvédték, hogy egy szombat reggel lemondatták” – mondta.

Amit tettem, számukra megbocsáthatatlan

– mondta Magyar, aki azt is el tudja képzelni, hogy egy ponton börtönbe zárják, ám szerinte most a kifárasztására játszanak. Ám miután véget ért a kampány és alábbhagynak az indulatok, úgy látja, hogy példát statuálhatnak vele.

Kapcsolódó
Magyar Péter: Deutsch Tamás jelölése a vég kezdete
Ez a hagyományos jobboldali értékeket valló szavazóknak rossz hír, írja Varga Judit volt férje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik