Belföld

Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Varga Mihályra tippelek, szerintem ő a legesélyesebb

– mondta Török Gábor a 24.hu-n egy hete megjelent interjúban, amikor arról kérdeztük, ki lehet Novák Katalin lemondása után a kormánypártok államfőjelöltje. A politológus azt mondta, szerinte Orbán Viktornak „nemcsak a nőkkel vagy az újakkal, fiatalabb politikai szereplőkkel szembeni bizalmatlansága lehet most erős, de az általa kevésbé ismert személyeket is kockázatosnak tarthatja”, illetve azt is, hogy szerinte „egy régóta a fideszes belső körhöz tartozó, Áder Jánoshoz hasonló jelöltet választ a miniszterelnök”. Így jutott arra a következtetésre, hogy Varga Mihály lehet a jelölt, amin később jót nevetett a pénzügyminiszter.

A kormánypártok közben bejelentették, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lesz a jelöltjük, amivel kapcsolatban azt írta Török a Facebookon, hogy alábecsülte Orbán Viktort – vagy a helyzet kritikusságát.

A miniszterelnök eddigi négy választása közül messze a mai áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez. Még inkább: ez a mai esélyes csak arra, hogy megfeleljen annak

vont mérleget az elemző, aki az ellenzéki pártok helyében megfontolná, Sulyok támogatását. Ez kevéssé valószínű, lévén a parlamenti frakcióval bíró ellenzéki pártok közül többen jelezték már, hogy nem vesznek részt az új államfő megválasztásának folyamatában, helyette közvetlen elnökválasztást követelnek. A Sulyok Tamás jelölésére érkező ellenzéki reakciókat az alábbi cikkben gyűjtöttük össze:

Kapcsolódó
Biogolyóstoll, parlamenti cirkusz, pártkatona – itt az ellenzék reakciója Sulyok Tamás államfői jelölésére
Továbbra is a közvetlen elnökválasztás mellett kampányolnak a pártok.
Kapcsolódó
Sulyok Tamást jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz
A jogász nyolc éve az Alkotmánybíróság elnöke. A kormánypártok EP-listáját Deutsch Tamás vezeti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik