Belföld

Biogolyóstoll, parlamenti cirkusz, pártkatona – itt az ellenzék reakciója Sulyok Tamás államfői jelölésére

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Miután Sulyok Tamás személyében Kocsis Máté megnevezte a kormány államfőjelöltjét, a Momentum közleményt adott ki, melyben megerősítették korábbi álláspontjukat, hogy nem vesznek részt a következő köztársasági elnök megválasztásának folyamatában, nem vesznek részt „abban a parlamenti cirkuszban, ahol a Fidesz kiválasztja Orbán Viktor következő golyóstollát”.

A párt mindezt most azzal indokolta, hogy az államfői pozíció mára teljesen kiüresedett, és nem szól másról, minthogy a mindenkori államfő teljesítse Orbán Viktor akaratát. Közleményében a párt üzent a kormánynak, felszólítva, hogy az új „biogolyóstoll” kinevezése helyett inkább válaszoljanak arra, miért kapott kegyelmet K. Endre, „a bicskei pedofiloknak” milyen kapcsolata van Orbánnal, és hogy a kormányfő mikor kér bocsánatot az áldozatoktól.

Szintén reagált a Párbeszéd, közleményükben azt írják:

  • Mindegy ki a köztársasági elnök ebben a rendszerben, Sulyok Tamás feltejresztése is csak „bábjáték”.
  • A párt továbbra is a közvetlen köztársaság mellett kampányol, egy ilyen helyzetben pedig továbbra is Kaltenbach Jenő lenne a jelöltjük.
  • Illetve, hogy a párt választ és kollektív felelősségvállalást vár a bicskei pedofilügyben.

Az LMP egyetlen mondattal reagált a kormány bejelentésére: „Az LMP – Magyarország Zöld Pártja Hack Pétert alkalmasabbnak tartja a köztársasági elnöki posztra”.

A DK szerint Sulyok Tamás egy pártkatona, akit a Fidesz emelt az Alkotmánybíróság élére, miközben Fidesz-hű alkotmánybírókkal töltötték fel a testületet, ami aztán sorozatban hozta az Orbánnak kedves döntéseket.

Sulyok és társai söpörtek már el hazug érvekkel ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket, alkotmányosnak minősítették a hajléktalanok rendőrségi üldözését, jóváhagyták a rabszolgatörvényt, valamint azt is elnézték, hogy a munkavállalókat szolgasorba taszító jogszabály ellen tiltakozó ellenzéki képviselőket nem engedték be a közmédia épületébe

– olvashatók az aggályok Sulyok Tamással kapcsolatban a párt közleményében. Ahogy az is, hogy a DK – a legtöbb ellenzéki párthoz hasonlóan – közvetlen elnökválasztást akar. Ezt azzal a kijelentéssel nyomatékosították, hogy „soha többé nem lehet a magyarok államfője egy olyan pártkatona, aki Orbán Viktor parancsára pedofilsegítő bűnözőt enged szabadon és védelmezi az orbáni pedofilhálózatot”.

Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke az X-en reagált az eseményekre, Sulyok Tamást ugyanazzal a jelzővel illette, mint Gyurcsány Ferenc pártja: pártkatona. „A megbomlott nemzeti egység helyreállítására, köztársasági elnökként, Csath Magdolna megfelelő személy lenne, Sulyok Tamás pártkatona, ő nem alkalmas erre” – utalt Toroczkia arra, hogy Csath Magdonla személyében pártja szintén megnevezte már a maga államfőjelöltjét. A Mi Hazánk politikusa Deutsch Tamásra is kitért, aki a kormánypártok EP-listáját fogja vezetni. Toroczkai szerint Deutsch nem a nemzeti oldal embere.

A Jobbik reakciója nem szentel sokat Sulyok Tamásnak, ellenben azt hangsúlyozzák, hogy megint Orbán Viktor döntött egyszemélyben az államfő személyéről, ami nem elfogadható a párt szerint. Mint írják, a Jobbik nemrég alaptörvény-módosítást és rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a közvetlen államfőválasztás témájában, Sulyok jelölése viszont azt mutatja szerintük, hogy „még az egészen Orbán Viktorig gyűrűző kegyelmi ügy néven elhíresült gyalázat sem volt elég a miniszterelnök számára, hogy végre elgondolkodjon”.

Végül az MSZP is kiadta saját közleményét. A szocialisták szerint Sulyok személyében most látszólag nem egy olyan személyt jelöltek államfőnek, aki kötődik a kormánypártokhoz, de mint írják, Sulyok az Alkotmánybíróság elnökeként „lényegében mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt”. Ezt többek között azzal igyekeztek alátámasztani, hogy

  • „2023 nyarán a Kúria által jóváhagyott 2 oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést egyértelműség hiányára hivatkozva elutasította.”
  • „Kifejtette, hogy a Mathias Corvinus Collegium Alapítványt szerinte nem lehet élesen kritizálni azért, mert rendkívül sok közpénzt kap.”
  • „Ő felelt azért, hogy nem lehetett népszavazást tartani a Fudan Egyetemről vagy az álláskeresési járadékról.”
  • „Ő volt a felelős a kormány bevándorlással kapcsolatos népszavazásaiért, valamint a 2022-es gyermekvédelmi népszavazásért.”
  • „A KESMA működését rendben valónak találta, és nem talált kivetnivalót a propaganda-alapítvány bővítésében.”
  • És végül „Sulyok Tamás fia az MCC közjogi műhelyének vezetője, Sulyok Tamás mégsem találta összeférhetetlennek, hogy részben a fia által vezetett alapítványi intézménnyel kapcsolatban előadó bíró volt.”

Összegezve a szocialisták azon az állásponton vannak, hogy Sulyok Tamástól nem várható, hogy hogy képviselje a nemzet egységét, hiszen ezt korábbi pozíciójában sem tette meg.

Az LMP és a Mi Hazánk kivételével a parlamenti frakcióval rendlekező ellenzéki pártok mind a közvetlen elnökválasztás mellett kampányolnak Novák Katalin lemondása óta, február 25-re a Momentum, a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös tüntetést jelentettek be az ügyért a Kossuth térre.

Kapcsolódó
Sulyok Tamást jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz
A jogász nyolc éve az Alkotmánybíróság elnöke. A kormánypártok EP-listáját Deutsch Tamás vezeti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik