Belföld

Négy évet kapott az emődi tinilány, aki vécépapírt tömött az újszülött gyermeke szájába, majd átdobta a szomszédba

Négy év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék azt a mezőkövesdi középiskolába járó tinilányt, aki tavaly februárban a szomszédba dobta újszülött gyermekét Emődön.

A Miskolci Törvényszék tájékoztatása szerint a fiatal egy titkolt terhességet követően házuk hátsó udvarán szülte meg gyermekét, majd miután elvágta a köldökzsinórt, WC-papírt tömött az újszülött szájába, átdobta a szomszédos ingatlanra és magára hagyta. A gyermeket a kiérkező rendőrök találták meg, akik átadták a mentőegységeknek, azonban a csecsemő az ellátatlanság és a hideg okozta kihűlés miatt életét vesztette.

A 15 éves gimnazista lány a nyomozati szakban azt mondta, hogy nem kapott megfelelő tájékoztatást a fogamzásgátlásról, s eleinte nem is tudatosult benne az, hogy terhes. Amikor pedig rájött erre, akkor tagadta és titkolta a terhességét. Elmondása szerint el akart bújni a világ elől, hogy senki se tudja mi történt vele, s önkívületi állapotban volt akkor, amikor átdobta a babát a szomszédba.

Kapcsolódó

A lány az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott jogáról a tárgyalásra. Őt a bíróság tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt ítélte el.  A büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását és megbánó magatartását.

A bíróság különös méltánylást érdemlő körülményként hivatkozott arra, hogy a halálesetben egy orvosi műhibával egyenértékű diagnosztikai mulasztás is szerepet játszott a mentőápoló részéről. Ugyanakkor súlyosító körülményként vették figyelembe, hogy az elkövetés hozzátartozó sérelmére történt és azt, hogy a cselekmény megyeszerte közfelháborodást váltott ki, továbbá ilyenként esett latba a hasonló cselekmények elszaporodása is.

A közlemény szerint az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész pedig három munkanapot fenntartott a nyilatkozattételre.

Kapcsolódó
Bejárhat a szakközépbe a minősített emberöléssel gyanúsított emődi tinédzser
Bűnügyi felügyeletbe került a minősített emberöléssel gyanúsított 15 éves lány. Maximum tíz évet kaphat a szülést is letagadó lány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik