Élő Belföld

Gulyás Gergely: Magyar Péter megírta nekem, hogy ezt fogja csinálni

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő először tartott kormányinfót a kegyelmi ügy kirobbanása óta.

Alább pontokba szedtük a legfontosabb elhangzottakat:

  • Gulyás szerint példamutatóan vállalta a felelősséget Novák Katalin és Varga Judit a kegyelmi ügy kapcsán, ami ritka a magyar közéletben, elég csak Fekete-Győr András ügyére gondolni. Orbán Viktor a sajtóból szerzett tudomást az esetről, arra a kérdésre, miért nem reagált a köztársasági elnök lemondására, Gulyás azt mondta: a miniszterelnök holnap tart évértékelőt.
  • Február 26-án fogadhatják el Novák Katalin lemondását, a Fidesz két héten belül bejelentheti a jelöltjét a köztársasági elnöki posztra. Közvetlen elnökválasztás biztosan nem lesz.
  • A kormánynak nincs véleménye a Református Egyház belügyeiről, Gulyás töretlenül tiszteli Balog Zoltánt.
  • Reménykeltő tárgyalások zajlanak a svéd kormánnyal a NATO-csatlakozás ügyében.
  • Gulyás azt állítja, Magyar Péter megírta neki, hogy mit fog csinálni. Nem próbálta meg lebeszélni, mert nem szereti, ha fenyegetik. Barátok ilyet nem tesznek. Belső konfliktus Gulyás szerint nincs a Fideszben.
  • Gulyás szerint nem állami ügy, hogy rejtélyes üzlet köti össze a Rogán Antal bizalmasaként elhíresült Kertész Balázst és családját, illetve a letelepedésikötvény-biznisz kínai kulcsfiguráját, Lian Wangot.
  • Szentkirályi Alexandra csak átadta a díjat a bicskei gyermekotthon igazgatójának 2015-ben saját elmondása szerint.
  • Akkor lehet Orbán-Zelenszkij találkozó, ha az mindkét fél számára előnyös.
  • Ha lesz újabb otthonfelújítási program, arról a kormányinfón tájékoztatni fognak.

Magyar Péter reagált is

Magyar Péter időközben a Facebookon reagált a Gulyás által elmondottakra, szerinte a miniszter „2023 nyarán (írásban) jelezte, hogy az állami megbízásaimat a volt feleségem ilyen irányú döntése esetén tarthatom meg. Habár korábban még azt mondtad, hogy egy gyors/zökkenőmentes válás esetén természetesen semmi nem változik.”

Gulyás erre csak annyit mondott, mikor felolvasta neki a 444 újságírója a posztot, hogy nem kíván a válásukkal foglalkozni, mert az magánügy.

Lesz újabb otthonfelújítási program?

Ha a kormány hoz döntést bármilyen lakástámogatási programról, akkor azt a kormányinfón be fogják jelenteni, reagálta arra az Index-értesülésre, hogy jön az otthonfelújítási támogatás újabb verziója.

Nováknak akkor jár a havi 4,59 millió, ha nem dolgozik máshol

Novák Katalin bruttó 4,59 millió forint fizetést kap azután is, hogy lemondott a köztársasági elnöki címről. Visszamenőleges hatállyal Gulyás szerint nem lehet módosítani a törvényt, és nem is kell szerinte.

Ez a juttatás akkor jár, ha a volt köztársasági elnöknek társadalom-biztosítása jogosultsága nem áll fenn, vagyis ha a volt államfő bárhol dolgozik, akkor nincs így, és valószínűsítem, hogy Novák Katalin elég hamar dolgozni fog valahol

– magyarázta Gulyás.

Gulyás és Magyar baráti kapcsolatáról

Gál Szabolcs KEHI-elnökkel egyáltalán nem beszélt Gulyás egy ideje arról a vizsgálatról, amit az akkor még Magyar Péter vezette Diákhitellel szemben indítottak. Erről Gulyást Magyar sem tájékoztatta, de már közel sem volt olyan szoros a viszonyuk, mint 20 évvel ezelőtt.

Ritkán kap olyan sms-t Gulyás, mint amilyet Magyar küldött neki

A Della Podcast kérdésére elmondta, nehezen tartja elképzelhetően a NER bedöntését Magyar Péter által.

Ritkán kap ilyen sms-t Gulyás, azért emlékszik rá. Rendelkezésére is áll, tudja bizonyítani, de nem szeretne előállni vele még akkor sem, hogy ha modortalan formában érkezett az üzenet.

Van-e oka tartani Magyar Pétertől Rogán Antalnak?

Nem hiszem

– válaszolta Gulyás.

Lánchíd-ügy

A Metropol újságírója szerint megrázhatja a gyalogosokat a Lánchíd. Gulyás olvasott erről, és arról is, hogy mindenféle gyanús pénzmozgások voltak a projektnél.

Belső konfliktus nincs a Fideszben

Hogy áll-e valaki Magyar Péter mögött, azt nem tudom, belső konfliktus biztos nincs a Fideszben, és valóban egykor barátok voltak Magyar Péterrel, egészítette ki az előzőeket Gulyás.

Megelőlegezett bizalom volt Magyar Péter irányában

Gulyás szerint még jóval a kegyelmi ügy kirobbanása előtt Magyar Pétertől kapott egy olyan jellegű sms-t, hogy ha az állami állásait elveszíti, akkor annak ilyen meg olyan következményei lesznek.

Az állami munkahelyein megelőlegezett bizalom volt az irányában. Bizonyára jól teljesített, ezt azok tudják megítélni, akik úgy döntöttek, hogy már nem alkalmazzák őt tovább

– fejtette ki véleményét Gulyás.

Lesz-e Orbán-Zelenszkij találkozó?

Akkor lenne értelme, ha az mindkét fél számára előnyös lenne Gulyás szerint. A magyar kormánynak vannak világos elképzelései, ha ezekkel kapcsolatban nyitottak az ukrán, akkor szóba jöhet majd egy találkozó.

Egyértelmű a kegyelmi ügy

Olyan egyértelmű ügy, és olyan egyértelműen nem lehet kegyelmet adni, és nem lehet ellenjegyezni, hogy arról nem szükséges utólag egyeztetni. Gulyás szerint jól kellett volna dönteni.

Mindezt arra a felvetésre mondta, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként tájékoztatta-e a kormányt erről a kegyelmi kérvényről. Gulyás közölte, hogy nem, de egyetlen kegyelmi kérvényről sem szokás tájékoztatni a kormányt.

Csak Novák tudja megmondani, mire gondolt

Mit érthetett az alatt Novák Katalin, hogy nem rendelkezne azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítse feladatát?

Azt csak ő tudja megmondani, de ezek elég világos szavak voltak. Ha van egy egyértelműen elutasításra találó ügy, akkor az ennek a hivatalnak a betöltésének az ellehetetlenítését jelenti, ő ezt így látta

– magyarázta Gulyás.

Szentkirályi Alexandra csak átadta a díjat a bicskei gyermekotthon igazgatójának

Amikor a főváros 2015-ben Bárczy István díjat adományozott V. Jánosnak, a bicskei gyermekotthon igazgatójának, lezárult egy vizsgálat, ami ártatlannak találta őt, mondta Szentkirályi Alexandra, aki akkor főpolgármester-helyettesként adta át ezt a díjat.

V. Jánost később, 2018-ban ítélték el pedofíliáért, ezért Tarlós István újraválasztása esetén vissza akarta azt vonni.

Szentkirály egyébként állítja, nem volt előterjesztője és szavazója sem a díjnak, csak átadta azt.

Olvasói sztorik