Élő Belföld

Gulyás Gergely: Magyar Péter megírta nekem, hogy ezt fogja csinálni

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő először tartott kormányinfót a kegyelmi ügy kirobbanása óta.

Alább pontokba szedtük a legfontosabb elhangzottakat:

  • Gulyás szerint példamutatóan vállalta a felelősséget Novák Katalin és Varga Judit a kegyelmi ügy kapcsán, ami ritka a magyar közéletben, elég csak Fekete-Győr András ügyére gondolni. Orbán Viktor a sajtóból szerzett tudomást az esetről, arra a kérdésre, miért nem reagált a köztársasági elnök lemondására, Gulyás azt mondta: a miniszterelnök holnap tart évértékelőt.
  • Február 26-án fogadhatják el Novák Katalin lemondását, a Fidesz két héten belül bejelentheti a jelöltjét a köztársasági elnöki posztra. Közvetlen elnökválasztás biztosan nem lesz.
  • A kormánynak nincs véleménye a Református Egyház belügyeiről, Gulyás töretlenül tiszteli Balog Zoltánt.
  • Reménykeltő tárgyalások zajlanak a svéd kormánnyal a NATO-csatlakozás ügyében.
  • Gulyás azt állítja, Magyar Péter megírta neki, hogy mit fog csinálni. Nem próbálta meg lebeszélni, mert nem szereti, ha fenyegetik. Barátok ilyet nem tesznek. Belső konfliktus Gulyás szerint nincs a Fideszben.
  • Gulyás szerint nem állami ügy, hogy rejtélyes üzlet köti össze a Rogán Antal bizalmasaként elhíresült Kertész Balázst és családját, illetve a letelepedésikötvény-biznisz kínai kulcsfiguráját, Lian Wangot.
  • Szentkirályi Alexandra csak átadta a díjat a bicskei gyermekotthon igazgatójának 2015-ben saját elmondása szerint.
  • Akkor lehet Orbán-Zelenszkij találkozó, ha az mindkét fél számára előnyös.
  • Ha lesz újabb otthonfelújítási program, arról a kormányinfón tájékoztatni fognak.

Gulyás: Magyar Péter megírta nekem, hogy ezt fogja csinálni

Hónapokkal ezelőtt beszélt Magyar Péterrel, aki azt mondta, hogy ha az állami megbízatásai megszűnnek, akkor azt fogja tenni, amit most láthatunk tőle, mondja Gulyás.

Megírta nekem, hogy ezt fogja csinálni. Nem próbáltam meg lebeszélni róla, mert nem szeretem, ha fenyegetnek

– jelentette ki.

Gulyás: A felelősség azé, aki a döntést meghozza

Tudomásul vette a kormány a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter döntését, mondta a kegyelmi ügyre visszatérve Gulyás.

Halkan mondom, hogy magyar alkotmányos gyakorlatban az elmúlt 25 évben mindenki minden kegyelmi kérvényt ellenjegyzett, minden baloldali és minden fideszes igazságügyi miniszter, így csak ezt a gyakorlatot folytatta az akkor igazságügyi miniszter, kétségtelen, hogy ekkor szakítania kellett volna a gyakorlattal

– fogalmazott.

Úgy folytatta: „a felelősség azé, aki a döntést meghozza. Balog püspök úr megteheti, hogy saját magával szembeni kritikát fogalmaz meg és bocsánatot kér, de a felelősséget annak kell viselnie, aki a döntést meghozza.”

Biztos, hogy nem lesz közvetlen elnökválasztás

Világos alkotmányos rend van Magyarországon, ami a köztársasági elnök választását illeti.

A baloldalnak akkor van problémája a választásokkal, ha nem ő van többségben az országgyűlésben, ami álszent

– jelentette ki Gulyás.

Leszögezte, biztos, hogy nem lesz közvetlen köztársaságielnök-választás.

Gyurcsány vállalta a felelősséget?

Komédia kategóriába tartozna, ha nem lenne tragikus is egyben az a tény, hogy Gyurcsány Ferenc vállalta a felelősséget a 2006-ban történtekért, hiszen még mindig ő áll a baloldal élén, válaszolta újságírói kérdésre Gulyás.

Gulyás Gergely: Példamutatóan vállalta a felelősséget Novák Katalin és Varga Judit

Az eheti kormányülés nem adott volna okot a kormányinfó megtartására, mert nem születtek konkrét döntések, kezdte Gulyás.

Ez volt az első alkalom, hogy a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter lemondása után összeült a kormány. A miniszter szerint a magyar kormány különösen nagy hangsúlyt fektetett a családok védelmére, mindenkinél nagyobb arányban támogatják a családokat, és a gyermekvédelmi törvényt is felhozta példaként Gulyás.

Tettük ezt úgy, hogy a magyar baloldal ezeket az intézkedéseket nem támogatta. A családpolitikáért, a családok támogatásáért a legtöbbet épp Novák Katalin tette a 2014 után, ahogy Varga Juditnak is nagy szerepe volt a Btk. alakításában. Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom egy része meglepetten és értetlenül állt a döntés előtt. Ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor döntenie kell. A köztársasági miniszter és a volt igazságügyi miniszter példamutatóan vállalta a felelősséget. A kormánynak a legfontosabb az, hogy a jövőbe tekintsen

– mondta Gulyás.

A miniszterelnök alaptörvény-módosítást nyújtott be, ami kimondja, hogy a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén ne lehessen elnöki kegyelmet adni.

Olvasói sztorik