Belföld

„Nagyobb gondok vannak a János kórházban, mint az épületek állapota”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A kórház teljes körű felújítása nincs napirenden.

„Nagyobb gondok vannak a János kórházban, mint az épületek állapota, ezért mindenképpen szeretnénk segíteni” – erről Őrsi Gergely II. kerületi polgármester beszélt a 24.hu-nak. Az MSZP-s politikus január elején kért tájékoztatást az egészségügy irányítóitól, miután kiderült, hogy a kardiológia mellett

  • a gasztroenterológia,
  • az endokrinológia,
  • az anyagcsereosztály,
  • valamint a neurológia

sem fogad II. kerületi betegeket.

A polgármestertől a többi között azt kérdeztük, kapott-e információt a kerületi betegek ellátásával kapcsolatban, elárulták-e neki, meddig tart ez az állapot. „A János kórház nem válaszolt. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika azonban jelezte, hogy ellátja majd a II. kerületi betegeket” – kezdte válaszát Őrsi. Az egyházi tulajdonú kórházakkal is sikerült felvennie a kapcsolatot,

a Budai Irgalmasrendi Kórház vezetőjével, Dr. Bagdy Gáborral meg is állapodtak abban, hogy a kerület vezetése biztosít egy betegszállító autót a János kórház és az irgalmasrendi kórház között.

Emellett válaszolt a polgármesternek az Országos Kórházi Főigazgatóság, amely tájékoztatást adott arról, hogy a kardiológiai átszervezés az alapszintű ellátást érinti, hiszen azt végezte az Észak-budai Szent János Centrumkórház, a magasabb szintű ellátások a Budai Irgalmasrendi Kórházban és az Észak-pesti Centrumkórház–Honvédkórházban történnek.

Soós Lajos / MTI Őrsi Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2024. január 31-én.

Miután a kormányzati álláspont szerint a bérnővéri rendszer átszervezése miatt akadozik az ellátás, ezért a II. kerületi önkormányzat a tervek szerint 7–8 önkormányzati lakást biztosít a nővéreknek.

Miután tájékoztatást nem kapunk, ezért arra készülünk, hogy a nővérhiányt nem lehet pár hét alatt megoldani

– jelezte Őrsi.

A János kórházzal kapcsolatos problémákkal és az intézmény felújításával kapcsolatban kerestük a kórház vezetőségét, a Belügyminisztériumot és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is. Választ csak a János kórháztól kaptunk, ahonnan arról tájékoztattak, hogy egy „átmeneti időszakban csökkentett ágyszámmal és kisebb területi ellátási kötelezettséggel, de minden szakmában továbbra is biztosítják a betegellátást.” Hozzátették:

A szüneteltetett ágyak visszanyitása és a területi ellátások átmeneti újraelosztása érdekében az Észak-budai Szent János Centrumkórház, a Budapesti Szent Margit Kórház, valamint a Budapesti Irgalmasrendi Kórház közösen lépnek fel.

A válaszból kiderül, hogy:

  • 2024. január 20-ától a Budapesti Irgalmasrendi Kórház biztosítja a II. kerület teljeskörű kardiológia fekvőbeteg-ellátását.
  • Január 20-ától a II. kerületi lakosok egy részének általános belgyógyászati ellátását újra a János kórház biztosítja. Kivételek ebben az esetben viszont vannak, mert az 1022, 1025 és 1026 irányítószámú területek fekvőbeteg-ellátást igénylő betegeit a III. kerületi Budapesti Szent Margit Kórház fogadja.
  • A János kórház újra biztosítja a diabetológiai-endokrinológiai, III. progresszivitási szintű ellátást a kerületi betegek részére, emellett 2024. február 1-jétől a gasztroenterológiai szakmában 12, egynapos ellátást biztosító ágyon fogadják a pácienseket, valamint „öt őrző ágyon biztosítják a 12 óránál hosszabb megfigyelést igénylő beavatkozások céljából felvett betegek ellátását.”

A kórház sajtóosztálya úgy fogalmaz: „A belgyógyászati ellátás egésze tekintetében tehát január 20-ától ápolási mátrix jellegű ellátást szervezünk annak érdekében, hogy minden hozzánk beutalt beteg felvételét biztosítani tudjuk.” (A mátrix ellátás lényege, hogy nem kötődik egy orvosi szakmához, hanem különböző ellátási szükségletű pacienseket látnak el, az ápolás rugalmasan illeszkedik az igényekhez.)

Írnak arról is, hogy a neurológiai osztályon február 1-jétől 15 ágyon újabb betegeket tudnak fogadni, de az 1022, 1025, 1026 irányítószámú betegek ellátását még nem tudják itt megoldani. Hozzátették: a híresztelésekkel ellentétben a neurológiai osztályon a stroke és a trombolízis ellátását nem mondták le, azt eddig is biztosították, a közeljövőben pedig heti kettőről háromra tervezik bővíteni a thrombectomiás beavatkozási napokat. Az ittas betegek ellátásával kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy a jelenleg érvényben lévő átmeneti korlátozás csupán a detoxikálást igénylő betegeket érinti, az ittas baleseti sérülteket folyamatosan ellátják.

Miután a tavalyi év végén heteken keresztül probléma volt a János kórház pszichiátriai osztályának fűtésével, ezért erre is rákérdeztünk.

A fűtés jelenleg minden osztályon működik, átmeneti jelleggel előfordulnak meghibásodások, amelyek elhárítását a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság szakemberei azonnal megkezdik. A hiba természetéből adódóan a javítások ideje alatt átmeneti hőmérséklet-csökkenés tapasztalható, amit más eszközökkel kompenzálunk

– válaszolták.

Szó sincs a kórház teljeskörű felújításról

„Választások előtt a kormánypártok részéről minden alkalommal előkerül ez a téma, nem tartom kizártnak, hogy ez idén sem lesz másképp, de érdemben évtizedek óta nem történik semmi előrelépés a lepusztult épületek rekonstrukciójával kapcsolatban” – mondta kérdésünkre Őrsi Gergely a János kórház felújításáról.

Soós Lajos / MTI A János kórház Kútvölgyi úti épülettömbje 2022. december 20-án.

Az intézmény felújítása valóban régi ígéret. A 2022. áprilisi országgyűlési választás előtt Fürjes Balázs, a Fidesz hegyvidéki képviselőjelöltje a 24.hu-nak adott interjújára a János kórház felújítására vonatkozó kész tervekkel érkezett.

A helyzet ötven év alatt alakult ki, ez egy több évtizedes adósság. Az új Észak-budai Centrumkórház, azaz egy új János kórház megépítése a következő ciklusban kezdődhet el. Hároméves tervezési folyamat zárul, heteken belül elkészülnek a kórházfelújítás és az új kórház, új szakrendelő építési engedélyes tervei. Akkor indulhat az építési engedélyek beszerzése. A tervek  egy 80 ezer négyzetméteres új központi tömbről és a pavilonok felújításáról szólnak. Van viszont egy vitánk az Európai Unióval: szeretnénk, ha a Covid alatt elfogadott felújítási pénzekből lehetne budapesti kórházakra is költeni. Remélem, sikerrel járunk

– mondta akkor Fürjes, akit az ellenzék jelöltje, a momentumos Hajnal Miklós győzött le a választáson.

Farkas Norbert / 24.hu Fürjes Balázs a János kórház látványterveit mutatja.

A felújítással kapcsolatban kérdeztük a Belügyminisztériumot, ahonnan kérdéseinket továbbították az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, melyekre végül a kórház válaszolt. A reakcióból az derült ki, hogy a kórház teljes, átfogó felújításáról jelenleg nincs szó. Válaszukban azt írták, hogy: az elmúlt években a kórházban számos fejlesztés valósult meg, ezeket fel is sorolták:

  • a Diós árok telephelyen több mint 35 ezer négyzetméter felújítására került sor a betegellátás folyamatos fenntartása mellett. Ennek keretében több osztályon megújultak a látogatói és dolgozói terek, kórtermeket, műtőket újítottunk fel, és több esetben komfortosítást hajtottak végre.
  • A kormányzati kórházfelújítási program keretében teljesen megújult a Budai Gyermekkórház betegellátást szolgáló infrastruktúrája, valamint a kórház Pethényi közben lévő tüdőgondozója is.

Megemlítik a Kútvölgyi kórház felújítását is, illetve, hogy tavaly ősszel megkezdődött Diós árok telephelyen a traumatológiai osztály átfogó felújítása. Az év végén hozott kormányhatározat alapján pedig 2024-ben megvalósul az 5. épület rekonstrukciója, így a szemészeti ellátás korszerű járóbeteg és műtői feltételeinek kialakítása – írták válaszukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik