Belföld

Datadat: Lezárult a NAIH-vizsgálat az sms-botrány ügyében

MTI / Illyés Tibor
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán 2022. április 3-án.
MTI / Illyés Tibor
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán 2022. április 3-án.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2024. január végi közleményével lezárta azt a vizsgálatot, amelyet a 2022-es parlamenti választásokat megelőző sms-dömping ügyében indított: a közel két éven át készült jelentés semmilyen formában nem utal a Datadat-cégekre, mint elkövetőkre – írja szerdai közleményében a Datadat.

A cég megfogalmazása szerint „ez a jelentés lezárja a hazug propagandakampányt, amelyet a magyar állampárt az elmúlt két évben folytatott a Datadat cégei és tulajdonosai ellen. A hamisan megvádolt társaság folytatja a rágalmazási pereket az érintett propagandalapok ellen.”

A Datadat Professional Kft. még 2022. december 23-án tett közérdekű bejelentést a 2022. március végén kirobbant tömeges, névre szóló „sms-küldési botrány” ügyében. Mint ismert, közvetlenül a 2022-es parlamenti választások előtt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a hatóságokhoz fordult az ellenzéki sms-dömping miatt. Akkor Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója egy videónyilatkozatában azt mondta, több bejelentést is kaptak arról, hogy ismeretlen telefonszámról sms-eket küldtek ki, melyben a baloldal támogatására buzdítottak. Olyanok is kaptak ilyen üzeneteket, akik a baloldali pártok számára soha semmilyen adatukat nem adták meg, köztük több kormánytag is. Egész pontosan úgy fogalmazott

az elmúlt napokban számos információ látott napvilágot arról, hogy Bajnai Gordon és az Amerikában kiképzett titokminisztere a DatAdat nevű cégen keresztül milyen titkos és tiltott adathalász-tevékenységet folytatott.

A Datadat már akkor tagadta a vádakat, közleményük szerint „a Fidesz médiacégei (…) szisztematikus lejárató kampányba kezdtek a Datadat cégcsoporttal szemben.” Mindez súlyosan sérti a Datadat cégcsoport üzleti érdekeit is, ezért jogi lépéseket tesznek – írták akkor. Ezen jogi lépések közé tartozott, hogy a cég a NAIH-hoz fordult azt kezdeményezve, hogy a hatóság „végre folytasson érdemi vizsgálatot az ügyben, és leplezze le a botrányt provokáló valódi elkövetőket.”

Ez a vizsgálat zárult most le a cég friss közleménye szerint. Mint írják, az elmúlt hetekben a NAIH számos vizsgálati jelentést mutatott be (telefonos-kampányok, Facebook Messenger kampányok, email-küldések) a 2022-es parlamenti kampányt érintően. Ezek közös vonása, hogy semmilyen formában nem állapítottak meg törvénysértést a Datadat-cégek adatkezelési gyakorlatát illetően. És immár ilyen az elhíresült sms-kampány ügye is.

Az új NAIH-jelentés alátámasztja: „a fideszes propagandasajtó éveken át valótlanul állította, hogy:

  • a Datadat adathalász tevékenységet végez;
  • a Datadat álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát;
  • a Datadat illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról;
  • nekik sms-t küldött a választásokat megelőzően;
  • és hogy mindezt hatósági jelentések támasztják alá.

Emlékeztetnek: a 2022-es parlamenti választásokat megelőzően tömeges sms-kampány zúdult ismeretlen forrásból a magyar választópolgárokra. „A fideszes propagandasajtó azonnal a Datadat-cégeket gyanúsította meg, bizonyítékokra és hatósági információkra is hivatkozva. A cég minden ilyen ügyben jogi eljárást kezdeményezett, amelyek többsége még folyamatban van. A Datadat és tulajdonosai az elmúlt években már pert nyertek az sms-kampány rágalma ügyében az Origo, az Index és még legalább 18 további propagandatermék ellen” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik