Belföld

Nemi kvótát vezet be a Momentum

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„A Momentum Mozgalom az igazságosságot és átláthatóságot tűzte zászlójára, így a vasárnapi küldöttgyűlésen nagy többséggel került elfogadásra, hogy a párt országos elnökségében és a párt saját listáin nemi kvótát fogunk alkalmazni a soron következő tisztújítások és listaállítások esetén”  – olvasható a párt hét elején megjelent közleményében.

A fentiek értelmében a Momentum meghatározta, hogy a jövőben mind az elnökségben, mind a listákon az összlétszám minimum 30 százalékát női szereplőknek biztosítják majd. Emellett azt is rögzítik, hogy a listák esetében az igazságosabb elosztás érekében a cipzárelvet fogják alkalmazni.

„A magyar közélet, a Fidesz-kormány törvényei, működése, propagandamédiája mind-mind nőellenes. Ezzel szemben a Momentum Mozgalom számára mindig is fontos volt a nők képviselete. Büszkék vagyunk arra, hogy kiváló női politikusaink és olyan képviselőink, polgármestereink vannak, akik a nők számára kiemelten fontos témákkal is foglalkoznak”  – olvasható a közleményben, amely azt is kifogásolja, hogy bár a magyar társadalom 52 százalékát teszik ki a nők, hazánkban a nők politikai részvételének aránya több mint 20 éve stabilan 10-14 százalékos.

A Momentum Mozgalom elkötelezett amellett, hogy több nő vegyen részt a magyar politikában, ezáltal fókuszba emelve azt a rengeteg témát, melyet leghitelesebben ők tudnak képviselni (…) Tudjuk, hogy a nők ugyanolyan alkalmasak a politikai feladatokra, mint a férfiak. A legbiztosabb módszer a nők motiválására és a legrátermettebb jelöltek megtalálására a nemi kvóta megfelelő alkalmazása

– írják.

A párt a kvótarendszert a máshol meglévő kvóták tapasztalataitainak leszűrésével alakította ki, és olyan formában igyekszik bevezetni, ami garantálja a nők tényleges reprezentációját.

Kapcsolódó
Donáth Anna: Meg kell szervezni a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket, a 2010 előtti világ árnyai nélkül
Uniós eszközökkel lehet ellensúlyt teremteni a kormány rombolása és a korrupció ellen – közölte a Momentum új elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik