Belföld

Donáth Anna: Meg kell szervezni a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket, a 2010 előtti világ árnyai nélkül

Momentum
Momentum

Vasárnap délelőtt Donáth Annát, a Momentum EP-listavezetőjét választotta ismét elnökké az ellenzéki párt küldöttgyűlése. A politikus a rendezvényen arról beszélt, hogy nehéz hónapok elé néz a Momentum, az ellenzék, a szabadságszerető emberek. Szerinte egy erős, konok, és hittel rendelkező közösséget kell vezetnie, amely a szabadság mellett elképesztően elkötelezett. Hisznek az emberi méltóságban, az emberek közötti egyenlőségben.

„Nekem a pozíció és a hatalom önmagában nem jelent semmit, ez csak egy eszköz, hogy kiállhassunk azok mellett, akiknek emberi méltóságát megtiporják” – mondta az elnök, hozzátéve, szembe szállnak azokkal, akik kizsákmányolnak másokat, fellépnek a közbecsapás a és korrupció ellen. Szerinte egy gonosz, megalkuvó világot hozott létre a jelenlegi kormány,  

míg az emberek többsége alapvetően tisztességes, és tisztességes életet szeretne. Ezek az emberek ma egyre inkább szorongásban élnek – fejtette ki –, mert a másik erőszakos eltiprása most a minta. – Szabadság helyett az erő imádata, demokrácia helyett a feltétlen tekintélyelvűség, a nyitottság helyett a bezárkózás, az elfogadás helyett az intolerancia, a környezetvédelem helyett a jóléti sovinizmus az, amely irányt mutat. Az együttműködés helyett a folytonos háborúk korát éljük. Ez a mai magyar valóság – mondta.

Ezek után mi értelme politizálni, épeszű ember miért teszi ezt – tette fel a kérdést, válasza pedig az, hogy nem akar szorongásban élni, felelősségük beleállni a harcba, és ezért büszke a Momentumra. A Fidesz bár a bibói szakkollégiumból indult, de mára óceáni távolságra vannak attól, amit Bibó gondolt a politizálásról, elárulták a képviseleti demokráciát, azokat, akiknek képviseletére felesküdtek. – Mára eljutottunk odáig, hogy szélsőjobboldali, fasiszta alakulatok mocorognak megint – jelentette ki Donáth.

Ma bátornak lenni nem bátorság, hanem kötelesség.

A demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia – közölte, aki szerint a gyűlölködésen alapuló populizmus ma európai, sőt, globális probléma. A liberálisok és a szélsőséges populisták feszülnek egymásnak világszerte, ezek az új frontvonalak. Orbán Viktor, Fico, Le Pen Európa populista vezetői, akik ellen fel kell venni a harcot az idei európai választáson is.

Európában addig jó élni, amíg van unió, amíg létezik ez a békeprojekt, és ez húsz év múlva is létezni fog. Szerinte az EP-választáson négy hónap múlva nem a kormány leváltásáról fognak dönteni az emberek, de arról igen, hogy képesek leszünk-e gátat szabni a kormány túlhatalmának, mert uniós eszközökkel lehet ellensúlyt teremteni a kormány rombolása és a korrupció ellen.

Uniós eszközökkel kell megvédeni a magyar embereket az akkumulátorgyárak veszélyeitől,

megakadályozva a további környezetpusztítást – hangsúlyozta.

Az önkormányzati választás kapcsán arról beszélt, hogy a választási törvény megváltoztatása, az igazságtalan szabályok miatt szükség van az ellenzéki pártok együttműködésére, ennek alapja pedig a tisztesség, és hitelesség kell legyen, mert nem mindegy, hogy önkormányzati szinten milyen emberek állnak szemben a Fidesszel.

Meg kell szervezni a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket. Nem bízhatjuk ezt a feladatot a 2010 előtti világ árnyaira, négy kétharmad után.

Ahol van megfelelő jelölt, ott együtt kell működni, ahol viszont nincs ilyen, ott szükség van előválasztásra – jelentette ki Donáth Anna, aki szerint holnaptól érdemi egyeztetéseket kezdenek ebben a témában. „A remény nem magától születik meg” – mondta beszéde végén a Momentum elnöke.

Donáth Anna a párt alapító tagjai közé tartozik, szociálpolitikusként részt vett a Momentum programjának kidolgozásában is. Országgyűlési képviselőjelöltként 2018-ban Óbudán indult, ahol a párt legjobb egyéni eredményét érte el – 3,94 százalékot. 2019 és 2020 között a párt alelnöke volt, de korábban dolgozott az Európai Bizottságnál és a Menedék Egyesület projektmenedzsereként is, tanulmányait az ELTE TÁTK szociológia szakán végezte, 2019 óta a párt színeiben az Európai Parlament képviselője. Donáth Annát első ízben a 2021. novemberi tisztújításkor választották a Momentum elnökévé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik