Belföld

Donáth Anna hivatalosan is visszatért a Momentum elnöki székébe

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Vasárnap délelőtt Donáth Annát, a Momentum EP-listavezetőjét ismét elnökké választotta az ellenzéki párt küldöttgyűlése – derül ki a Momentum friss közleményéből.

Mint írták, a küldöttgyűlés a délután folyamán a párt új elnökségi tagjait is megválasztja, és Donáth Anna megtartja a másodszori elnökké választása utáni első beszédét.

A Telex információi szerint a decemberben lemondott elnökségből egyedül Cseh Katalin EP-képviselőre számít Donáth az új csapatban. Az új elnök javaslatára várhatóan több olyan szereplő is bejut az új elnökségbe, akik a Momentum alapításánál lettek országosan ismertek: így például Orosz Anna és Hajnal Miklós, a párt újbudai, illetve hegyvidéki egyéni országgyűlési képviselője, valamint Soproni Tamás terézvárosi polgármester. A portál úgy tudja, az elnökség tagja lesz Bedő Dávid, a párt frakcióvezető-helyettese és Tompos Márton országgyűlési képviselő is, ugyanakkor az új elnökségben nem kap helyet Gelencsér Ferenc, a párt parlamenti frakcióvezetője és távozó elnöke, valamint Fekete-Győr András, a párt korábbi elnöke sem.

Donáth Anna a párt alapító tagjai közé tartozik, szociálpolitikusként részt vett a Momentum programjának kidolgozásában is. Országgyűlési képviselőjelöltként 2018-ban Óbudán indult, ahol a párt legjobb egyéni eredményét érte el – 3,94 százalékot. 2019 és 2020 között a párt alelnöke volt, de korábban dolgozott az Európai Bizottságnál és a Menedék Egyesület projektmenedzsereként is, tanulmányait az ELTE TÁTK szociológia szakán végezte, 2019 óta a párt színeiben az Európai Parlament képviselője.

Donáth Annát első ízben a 2021. novemberi tisztújításkor választották a Momentum elnökévé. A Momentum elnöki posztja akkor azután vált üressé, hogy Fekete-Győr András, a pártot a kezdetektől, 2017-től fogva vezető elnök elveszítette a bizalmi szavazást, amit azért kért maga ellen, mert miniszterelnök-jelöltként nem hozta az elvárt eredményt az ellenzéki előválasztáson. A párt vezetéséért 2021-ben Donáth mellett Orosz Anna újbudai alpolgármester, a párt elnökségi tagja, illetve Hollai Gábor, a XVI. kerület önkormányzati képviselője is indult. Akkor Donáth a szavazatok 57 százalékát szerezte meg.

Fél évvel később azonban Donáth közölte: távozik az elnöki posztról. Mint kifejtette:

Csodálatos dolog történik az életemben: anya leszek. Ezzel együtt pedig nagyon sok mindent át kellett értékelnem a személyes és politikai jövőm szempontjából. Arra jutottam, hogy az egyre erősebbé váló, nagy jövő előtt álló Momentum mindennapos elnöki feladatait nem tudnám felelősségteljesen úgy ellátni, hogy közben az anyasággal egy rendkívül izgalmas, de rengeteg ismeretlen kihívással járó feladat elé nézek.

Donáthot Gelencsér Ferenc követte a Momentum elnöki székében. Ő másfél évet töltött ebben a pozícióban, majd tavaly decemberben lemondott. Akkor azzal indokolta a lépését, hogy egy rendkívül nehéz időszakban vállalta el a Momentum elnöki pozícióját, amikor „a párt legnépszerűbb politikusa és akkori vezetője, Donáth Anna a gyermeke születése miatt nem tudta folytatni a Momentum vezetését.”

Saját feladatomnak azt tekintettem, hogy egyben tartsam a pártot, amíg Donáth Anna újra készen nem áll a vezetésre. Ma eljutottunk erre a pontra: Donáth Anna készen áll

– fogalmazott Gelencsér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik