Belföld

A Direkt36 újságírói nyerték a Transparency-Soma díjat

A Direkt36 munkatársai nyerték el az idei Transparency-Soma Díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett díjátadó eseményen adták át csütörtökön este Budapesten.

A zsűri – Bogár Zsolt, a Deutsche Welle magyarországi vezető szerkesztője; Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója – idén a beérkezett 31 pályamunka közül a Direkt36 oknyomozó portál munkatársai által nevezett pályaművet díjazta. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla egy, a hazai közvéleményt évek óta foglalkoztató témát, a kórházi fertőzések kérdését dolgozták fel rendkívül alapos cikksorozatukban – olvasható az erről szóló közleményben. A Direkt36 munkatársai tényfeltáró cikksorozatuk mellett egy több, mint egyórás dokumentumfilmet is forgattak, melyben szakértők mellett a kórházi fertőzések kárvallottjai is megszólalnak.

A zsűri szintén méltatta azokat a pályázatokat, amelyek kiemelkedtek a mezőnyből, például Direkt36 egy másik írását, amelyben Panyi Szabolcs, Pethő András, és Szabó András a NER egyik kiemelt vállalatának, a 4iG-nek az elmúlt évekbeli felemelkedését mutatta be.

Szintén elismerésben részesült Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója, aki a NER-es cégeken belüli pénzmozgások útját és módszertanát leplezte le. A cikksorozat a magát sokáig a NER-től függetlenként beállítani igyekvő Jellinek Dániel és a kormányfői vő, Tiborcz István, valamint az építőipari mágnás, Szíjj László és a szintén a szektorban mozgó Rencsár Kálmán közötti pénzmozgásokra derített fényt.

A zsűri szintén kiemelte Sarkadi Zsolt a Telex.hu újságírójának a cikkét, amely a NER egykori, azóta kegyvesztetté vált oligarchájával, Spéder Zoltánnal kapcsolatos sztorit dolgozott fel.

Rövidlistára került mindezek mellett Magyari Péternek a Válasz Online hasábjain megjelent háromrészes cikksorozata is. Az újságíró annak járt utána, miképpen érkeznek a Távol-Keletről, azon belül elsősorban Indonéziából és a Fülöp-szigetekről vendégmunkások Magyarországra.

A zsűri szintén kiemelésre érdemesnek találta az Átlátszó.hu munkatársainak a cikkét is, amely a nyírmártonfalvai lombkoronasétányon keresztül mutatta be, miképpen nyúlja le a NER az Európai Unióból érkező forrásokat.

A Transparency-Soma díjat korábban két kollégánk is elnyerte: 2023-ban Nagy Gergely Miklós az ellenzék amerikai kampánytámogatásáról szóló cikkével, 2020-ban pedig Horváth Csaba László a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyről szóló cikksorozatával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik