Belföld

Jogerősen egy év nyolc hónap felfüggesztettet kapott Árpa Attila drogkereskedelemért

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Jogerősen egy év nyolc hónap felfüggesztettet kapott Árpa Attila a kokainos balhéja miatt. A másik két művész egy év felfüggesztettet, a díler pedig öt év fegyházat kapott. A producer nem jelent meg a másodfokú tárgyaláson.

A Fővárosi Főügyészség még 2021 nyarán emelt vádat egy német állampolgárságú, de a magyar művészérában huzamosabb ideje jelen lévő középkorú férfival és társaival szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint a bíróság idén februárban öt év fegyházra ítélte a kokainnal és Extasyval üzletelő dílert jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt.

A három – művészeti tevékenységet végző – bűntársa közül kettőt kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek és őket másfél milliós, illetve 840 ezre pénzbüntetéssel sújtotta, harmadik társukat pedig kábítószer birtoklás vétsége miatt megrovásban részesítette.

A producer 2018 óta szervezett összejöveteleket a lakásán. Ezekre kokaint szerzett be a dílertől, amit közösen fogyasztottak el.  Árpa elismerte, hogy rendszeresen vásárolt és fogyasztott drogot, de azt mondta, ez a múltban történt, illetve azt is közölte a bírósággal, hogy soha nem volt terjesztő. Állításuk szerint művészi együtt gondolkodásuk előremozdításához kellett nekik a kokain. 

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a művészvilágba bejáratos kábítószerterjesztővel szemben súlyosabb tartamú szabadságvesztés és mellékbüntetés kiszabásáért, míg három művész bűntársával szemben forgalomba hozatallal, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapításáért és súlyosításul végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

Az ügydöntő határozattal szemben a díler védője enyhítésért, míg a médiaszemélyiség védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, harmadlagosan pedig az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fenntartotta az ügyészi fellebbezést, és a védelmi fellebbezések elutasítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblán. A táblabíróság súlyosított a minősítésen és társtettesként, forgalmazással elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek Árpát és a két másik művészt. Árpa egyébként meg sem jelent a tárgyaláson.

Árpát 1 év 8 hónap végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, míg két társát 1 év 6 hónap, illetve 1 év börtön fokozatú, egyikük esetében 2 évi időtartamra, másikuknál 1 év próbaidő tartamra felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság, amely egyben rendelkezett az előzetes bírói mentesítésükről. A másodfokú bíróság az ügyben az öt év fegyházra ítélt főbűnös büntetést helybenhagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik