Belföld

Elárulta a turisztikai szakember, melyik egzotikus úti cél robbanhat be az idén

Michael Runkel / Robert Harding RF / robertharding via AFP
Michael Runkel / Robert Harding RF / robertharding via AFP

Jövő nyáron a görög, a török és a spanyol utak lesznek a magyarok kedvelt egzotikus úti céljai, a téli szezonban viszont berobbanhat Omán, amely valódi alternatívát kínálhat a Kanári-szigetekkel, Egyiptommal, Zanzibárral, sőt, még Dubajjal szemben is – ezt jósolja Termes Nóra, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója az Indexnek adott interjújában.

Mint mondta, a Hamász támadásának kezdetekor nem voltak utasaik Izraelben, ám a novemberre, illetve jövő tavaszra oda tervezett utazásaikat törölték. Ilyenkor az első és legfontosabb az emberek biztonságos hazahozatala, de az elmúlt évek külpolitikai és persze közegészségügyi fejleményei gyakran próbára tették amúgy is az utazási irodák reakcióidejét, egyúttal rátermettségét. Termes Nóra szerint
a koronavírus-járvány hatására sokkal tudatosabbá vált az utazóközönség, felértékelődött a biztonság és a minőség. A Covid után ismét előtérbe került az utazási irodák létjogosultsága, fontosabb lett a naprakész információk, a nyugalom és a tisztaság iránti igény, mint korábban bármikor volt, a pandémiából ocsúdva az lett az általános meggyőződés, hogy „ha már utazunk, akkor az valódi kikapcsolódás, feltöltődés legyen.”

Mint elmondta, charterjárattal utazási csomagot igénybe venni sok esetben 20–30 százalékkal is olcsóbb, mint innen-onnan levadászva önállóan intézni a tengerparti nyaraláshoz a repjegyeket, a hotelszobát, a transzfert. A biztonság és a kényelem mellett ezt az árelőnyt az előfoglalási akciókkal a legkönnyebb bebiztosítani.

Évente mintegy 100 ezer utast szolgálnak ki az IBUSZ-nál, a nyaralóprogramokon való részvétel átlagos díja pedig fejenként 280 és 350 ezer forint között mozog. Ha az idei infláció végül valóban a várt 17–18 százalék körül alakul az év egészére vetítve, ők akkor sem emelnek 8–10 százaléknál nagyobbat a jövő évi utakra vonatkozóan – mondta el Temes Nóra az Indexnek.

A légi- és busztársaságok, a szállodák megemelt díjszabását hárítjuk mindössze át, arra mi egy forintot sem teszünk rá, a saját árrésünk semmiképp sem nő

– árulta el a portálnak. Hozzátette: a többség évente egyszer vagy kétszer utazik, van például egy olyan réteg, amelynek tagjai a mediterrán nyaralás mellett az őszi-tavaszi időszakban egy egzotikus ország felé veszik az irányt. Mások egy-két városlátogató útra neveznek be pluszban ősszel vagy tavasszal, de akadnak olyan törzsutasok is, akik kéthavonta útra kelnek.

Decembertől március végéig tart az előfoglalási szezon, amely során ideális esetben 30–40 százalékos foglalási arány is elérhető a nyári utakra. Termes Nóra szerint a képzeletbeli dobogón várhatóan nem lesz változás, azon jövőre is Görögország, Törökország és Spanyolország foglalhat helyet. A szakember azt jósolja, hogy valósággal berobbanhat a kedvelt desztinációk közé Omán. Ők például november végétől egészen áprilisig heti turnusokat visznek Salalah-ba. Temes Nóra szerint a francia, a német vagy az osztrák turisták körében Omán jó ideje népszerű célpontnak számít, de már a lengyelek, a csehek, a szlovákok is nagy számban utaznak oda.

Ománba mindössze hét óra a repülőút, három óra csak az időeltolódás, 28–32 fokos a levegő, 26–28 a tenger, pontosabban az Indiai-óceán. Ugyanabban a vízben fürödhetnek, mint a Maldív- vagy a Seychelle-szigeteken pihenők, csak épp fél- vagy akár harmadáron, hiszen ezek az utak már 500–600 ezer forintért elérhetők, sőt, egyes akciók keretében akár félmillió alatt is – magyarázta Temes Nóra az Indexnek.

Kiemelt kép: A Fazayah beach Ománban, az Arab-tenger, az Indiai-óceán partján. Michael Runkel / Robert Harding RF / robertharding via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik