Belföld

Magyar György szerint sunnyog a hatalom a recski sárlavina ügyében

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az ügyvéd a hárommilliós bírságot nevetségesnek, a hatósági eljárást felháborítónak tartja.

Magyar György szerint valami nagyon nincs rendben a recski sárlavina vizsgálata körül. Az ügyvéd blogján felháborítónak nevezi, hogy noha tucatnyi károsultat képvisel, csak a sajtóból értesült arról, hogy hárommilliós bírságot szabtak ki a bányára, amiért nem a jóváhagyott tervek szerint folytatta tevékenységét. Szerinte az összeg nevetséges, az pedig jogellenes, hogy a határozatról az érintettek nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

Június 8-án zúdult le Recsken a sárlavina, amely miatt több mint 50 embert kellett átmenetileg kiköltöztetni lakóhelyéről. A több  károsultat is képviselő ügyvédi iroda vezetője korábban hiába kért tájékoztatás arról, hol tart a vizsgálat a bányaterületről leömlő sárlavina ügyében, azt a választ kapta, a bányahatóság nem indított eljárást, mert Recsken nem volt üzemzavar.

De ezt honnan tudják, ha nem is vizsgálódnak? Az is furcsa volt, hogy miért mondtak mást a sajtó megkeresésére, mint nekünk.

Magyar György emlékeztetett rá, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) lapunkkal közölte azt, a „recski eset feltárására az országos bányakapitány azonnali vizsgálatot rendelt el”. Az ügyvédi iroda írt a polgármesternek, a bányaüzemeltetőnek, beszerzett szakvéleményeket, kereste a Belügyminisztériumot, az ügyészséget, de csak annyit tudtak meg, hogy a megyei rendőrkapitányságnál van az ügy, a nyomozati cselekményekről értesítést nem kaptak, az LMP hozta nyilvánosságra a szeptember 15-én kelt bányafelügyelti határozatot, amely szerint

a bányavállalkozó nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzemi terv szerint végezte a bányászati tevékenységét, ezért a bányavállalkozót az általa kialakított depónia megszüntetésére kötelezte, valamint 3 millió forintos bírságot szabott ki rá.

Magyar György szerint sunnyog a hatalom a recski sárlavina ügyében, ahogy teszi ezt mindig, amikor a NER valamiképpen érintett. (A recski bányát működtető cég, az Andezit-Bau Kft. Nagy István, valamint a fideszes Kósa Lajos barátjaként ismert Fiák István tulajdona. A határozat egyébként olyannyira nem volt ismert, hogy két héttel később a Hír TV még ezzel a címmel számolt be az ügyről: „A szabályoknak megfelelően működött, ennek ellenére segítséget nyújt a recski bánya az árvízkárosultaknak”.

Az ügyvédi iroda most beadványban kéri a hatósági eljárás eredményét, a szakvéleményeket. Ha ugyanis a szabálytalan bányászati tevékenység – ok-okozati összefüggésbe hozható-e a recski ingatlanokat megrongáló sárlavinával, a cégnek teljeskörű kártérítést kell fizetnie.

Magyar György a probléma elkenésének tartja, hogy nem mondták ki nyíltan a bányatársaság felelősségét, csak azt, hogy nem a jóváhagyott műszaki üzemi terv szerint végezte tevékenységét és engedély nélkül létesített depóniát. Mint írta, ez így is jogalapot teremthet a tulajdonosok kártérítési felelősségének megállapításához, ezért kártérítési igényt nyújtanak be a cégnek, ha nem sikerül peren kívül megegyezni, bíróság elé viszik az ügyet.

Az SZTFH határozatáról elsőként beszámoló ellenzéki képviselő, Kanász-Nagy Máté (LMP) a Népszavának azt mondta, a bírság arcpirító, de a döntés akár

a bánya bezárását is jelentheti, mivel olyan közel van a település széléhez, hogy kiderülhet: nem működtethető biztonsággal.

Kanász-Nagy Máté hétfőn írásban kérdezte arról Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a kormány tekintettel az okozott kár súlyára, a kialakult lakhatási válságra, a bányanyitással kapcsolatos környezeti és egészségügyi problémákra, továbbá a bányászati tevékenység várható bevételeire, felülvizsgálja-e bírság mértékét, ami szerinte aránytalanul alacsony.

Frissítünk!

DK: Nevetséges a büntetés a NER-közeli recski bányának

A DK szerint a hárommillió forintos bírság nevetséges, hiszen a bánya nem tartotta be az előírásokat, így  veszélybe sodorta 21, a bánya mellett élő család, több mint 50 ember lakhatását és biztonságát. A párt szerint környezetvédők, geológusok, ellenzéki képviselők már januárban felhívták a figyelmet, hogy a lakosság megkérdezése nélkül, a lakott területtől 250 méterre megnyitott recski bánya katasztrófát okozhat, ami a nyári heves esőzések és a szabálytalan működés miatt be is következett.

Korábban a kormány a károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezésével az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízta meg. A feladatra 500 millió forintot különítettek el. A Népszavával a cég most közölte, hogy a belügyi tárcával történt egyeztetés után

a helyzet hosszútávú megoldását célzó tervezés folyamatban van, a lehetséges megoldásokat az érintett családokkal közvetlenül beszélik meg a következő napokban.

A recski roma önkormányzat vezetője pénteken valóban találkozott az ügyben illetékesekkel a Belügyminisztériumban. Farkas Dezső a Szabad Európának azt mondta: azt a tájékoztatást kapta, hogy a korábban felajánlott ötszázmillió forintot már nem lehet felhasználni, a károsultak az MR Lakásalappal intézhetik a lakáscserét, értékegyeztetés után. Úgy tudja, az érintettek részletfizetési lehetőséget kapnak, de olyan ígéret is elhangzott, hogy a bányatulajdonos megtéríti a különbözetet. Egy recski civil szerint a bányakapitányság felelősségét is felveti az ügyben, hogy korábban minden rendben talált, pedig már akkor is a mostanival megegyező területen zajlott a munka. Előzőleg egyébként lapunk derítette ki, hogy a bánya végül máshova került, mint ahová tervezték, sokkal közelebb a falu lakóházaihoz. Fordított érveléssel, de a távolság fontosságát a cég is elismerte, korábban a Hír Tv-nek a recski andezitbánya tulajdonosa, Nagy István ugyanis azt mondta, néhány ház engedély nélkül épült a bánya területén, ennek ellenére igyekeznek megvásárolni azokat a lakóktól.

Kapcsolódó
A sárlavina előtt is ismert volt a villámárvízveszély a NER-közeli bányánál, a hatóságok mégsem vették komolyan
Tudni lehetett, hogy Recsken képes ennyi eső lezúdulni, mégsem készültek fel erre. A polgármester ugyanakkor elismerte, hogy a bánya nem oda került, ahova eredetileg tervezték, ami a sárlavinánál döntő lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik