Belföld

Vizsgálat indult a recski iszaplavina miatt, miután legalább 50 embert evakuáltak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kósa Lajos barátjának bányája már leadta a saját jelentését a vizsgálódó állami szervnek. A kormányzati narratíva egyelőre kerüli, hogy akár csak felvesse a bánya felelősségét.

Állami vizsgálat indult a recski kőbányánál történtek miatt – tájékoztatta a 24.hu-t a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). Az állami szerv szűkszavú válaszában közölte: a „recski eset feltárására az országos bányakapitány azonnali vizsgálatot rendelt el, melynek lezárultáig további információt nem tudunk megosztani.” Hozzátették:

A bányavállalkozó összefoglaló jelentést küldött a bányafelügyeletnek.

További részletekről, például hogy mi a vizsgálat célja és fókusza, az állami szervezet egyelőre nem adott tájékoztatást.

Kerestük a területileg illetékes Miskolci Bányakapitányságot, de onnan is az SZTFH-hoz irányítottak minket. (Az országos bányakapitány, Káldi Zoltán az SZTFH kötelékébe tartozik. Az SZTFH 2021 októberében kezdte meg működését, és olyan területek felügyelete és engedélyeztetése tartozik hozzá, mint a dohánykereskedelem, a végrehajtói kar, a szerencsejáték és a magyarországi bányászat. Meghatározásuk szerint „a hatóság feladata, hogy ellenőrizze az ásvány- és geotermikusenergia-vagyonnal való gazdálkodásra, a környezet-, a táj- és a természetvédelemre, valamint a műszaki biztonságra és a tűzvédelemre vonatkozó szabályok megtartását, illetve a felügyelete alá tartozó tevékenységek során védje a dolgozók életét, testi épségét és egészségét.” Ezek mellett „célja, hogy a korábbiaknál még célzottabb felügyelet valósuljon meg az élet, az egészség, a tulajdonjog és a környezet védelme érdekében”.)

Kósa Lajos barátjának bányája egyelőre hallgat

Részletesen beszámoltunk arról, hogy június 8-án a hatalmas esőzés után iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát. A katasztrófavédelem mintegy 50–60 ember kiköltöztetését is elrendelte.

Mohos Márton / 24.hu A recski Hunyadi sor, fölötte a kőbánya 2023. június 12-én.

A helyiek szerint iszap annak a kőbányának a területéről ömlött le, mely már korábban is komoly indulatokat váltott ki a Heves megyei faluban.

Nagy Sándor, a falu polgármestere megerősítette a 24.hu-nak, hogy a bánya területéről származott az iszap, amely a nagy esőzés hatására, a házak fölött húzódó védőfal elmosásából keletkezett.

Korábbi cikkünkben az egyik helyi lakos úgy fogalmazott:

Jönnek majd az esős napok, ha felhőszakadás lesz, ez úgy fog onnan fentről jönni, mint a fos, bele a nyakunkba.

Fotónkon is látszik, hogy az esővíz miként vágott magának utat a földben:

Mohos Márton / 24.hu

A bányacég, az Andezit-Bau Kft. egyébként Nagy István, valamint a fideszes Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona. A Kósa és Fiák közti különböző ügyleteket részletesen dokumentáltuk az elmúlt években itt és itt, Fiák még a csengeri örökösnő történetében is felbukkant.

A bányászati vizsgálat mellett jelenleg a Belügyminisztérium foglalkozik a kártalanítással, azaz azoknak a családoknak az elhelyezésével, amelyek az otthonuk elhagyására kényszerültek. Úgy tudjuk, a minisztérium ingatlanok építésével oldaná meg a helyzetet, igaz, nem világos, hogy miért állami pénzen valósítanák meg ezt, miért nem a magáncég gondoskodik erről. Rákérdeztünk erre is a Belügyminisztériumnál, de egyelőre nem kaptunk választ.

Kerestük a recski bányát üzemeltető Andezit-Bau Kft.-t a csütörtöki iszaplavina után, de egyelőre a cég sem reagált. A kft. a helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként, ezért érdeklődtünk Fiák István vállalkozásánál, hogy milyen megfontolásból tették, de erre sem kaptunk választ. Egy recski testületi ülés jegyzőkönyve szerint egyébként ebből a bányából szállítanák a követ a többi közt a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez is.

Veres Nándor / MTI Fiák István, Kósa Lajos és Novák Katalin  a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron 2018-ban.

Kormánypárti olvasat: nem a bánya, hanem az árvíz a felelős

A héten már a parlamentben is téma volt a recski iszapömlés. Az LMP-s Kanász-Nagy Máté kérdezett az ügyben, miszerint van-e összefüggés a sárlavina és a bánya közt, mire Koncz Zsófia, energiaügyi államtitkár úgy reagált: a hatóságok vizsgálják az esetet, de arra kérte az ellenzéki politikust, hogy ne keltsen hangulatot az ügyben. Koncz korábban megvédte Kósa Lajos barátjának bányáját, amelyről – szintén az Országgyűlésben – azt mondta: a „Heves Megyei Kormányhivatal a felszíni és a felszín alatti vízvédelmi, földtaniközeg-védelmi, levegőtisztaság-védelmi, zaj- és rezgésvédelmi, hulladékgazdálkodási, táj- és természetvédelmi, közegészségügyi, erdészeti, örökségvédelmi, katasztrófavédelmi szempontok és a várható hatások alapján adta ki az engedélyt”.

Nem Koncz Zsófia az egyetlen, aki a kormánypártból kifejezetten kerülte eddig, hogy a bánya felelősségét akár csak felvesse. A térség országgyűlési képviselője, a fideszes Horváth László, illetve Sztojka Attila kormánybiztos sem beszélt a bánya lehetséges felelősségéről, mindketten nagy esőmennyiségről, szélsőséges időjárásról, illetve árvízkárokról beszéltek a recski kiköltöztetéssel kapcsolatban a köztévében – a Hunyadi sor felett húzódó bányát meg sem említették.

Módosítás a bányabalesetek bejelentésében

A recski iszapömlés után egy héttel jelent meg a Magyar Közlönyben egy rendelet. Az SZTFH által kiadott módosítás arról rendelkezik, hogy súlyos üzemzavar, illetve súlyos baleset után, amely „az arról való tudomásszerzést követően szóban azonnal, és a következő munkanapon – az addig megismert tények és körülmények közlésével együtt” írásban meg kell tenni a bejelentést. „A bejelentés tartalmazza a) a súlyos üzemzavar vagy súlyos baleset időpontjának és helyének megjelölését, rövid leírását, b) a súlyos üzemzavar vagy súlyos baleset során megsérült, meghalt személyek számát, c) a sérültek állapotára vonatkozó adatokat, valamint d) az engedélyes által megtett és megtenni tervezett intézkedések ismertetését.” Megkeresésünkre az SZTFH azt írta: a friss módosításnak nincs köze a recski iszapömléshez.

Kapcsolódó
„Ha többet esik, ez megölt volna minket” – így ömlött rá a NER-közeli bánya a falu végére
Recsken a múlt csütörtöki özönvíz miatt több mint negyven embernek kellett elhagynia az otthonát, a mai napig nem térhettek haza. A településen nem pusztán az eső volt a probléma, hanem a falu fölötti, nemrég megnyitott kőbánya is, illetve az onnan lezúduló iszap. A helyiek hónapok óta mondogatták, hogy baj lesz a bányából, amelynek működtetője egyelőre százezer forintot adott a károsult családoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik