Belföld

„Nem fogok nyilatkozni, ehhez se járulok hozzá. Érti? Ismeri a jogot?” – így reagált a sárlavina-ügyre Kósa Lajos bányatulajdonos barátja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 444.hu kapta el pár kérdésre az ügyvéd Fiák Istvánt, recski bányatulajdonost, Kósa Lajos jó barátját még Tusnádfürdőn. A portál annak apropóján kérdezte az Andezit Bau tulajdonosát, hogy Recsken júniusban sárlavinát okozott egy villámárvíz, és embereket kellett kiköltöztetni ingatlanjaikból.

A recski történetről sokat írtunk a közelmúltban:

  • ebben a riportunkban arról beszélt a település polgármestere, Nagy Sándor, hogy a bánya nem is oda került, ahova eredetileg ígérte a vállalkozó,
  • itt pedig arról írtunk, hogy bőven lehetett volna kalkulálni a villámárvízzel, ám ezt valamiért a bányanyitásnál nem vették figyelembe,
  • itt írtunk arról, hogy bányavizsgálat indult az ügyben,
  • és egy nyomozást is indítottak.

Hiába azonban az 500 milliósnak kikiáltott állami kártérítés és szerepvállalás, Fiák egyszerűen  nem akart nyilatkozni a bányájáról, ahonnan a sárlavina elindult a közeli házak felé.

„Nem vagyok közszereplő” – kezdte Fiák István ügyvéd, a Magyar Országos Korcsolyaszövetség alelnöke. (Az elnök: Kósa Lajos.)

Farkas Norbert / 24.hu

Amikor arról érdeklődött a 444.hu munkatársa, hogy a sárlavina kapcsán vizsgálták-e a felelősséget, Fiák azt mondta, „kérdezzék az ügyvezető igazgatót”. Majd azt mondta:

„Semmit nem tudok elmondani a bányáról.”

„Nem kívánok nyilatkozni.”

„Nem omlott le a bánya, az tény.”

„Nagyon kell arra vigyázni, hogy olyat ne mondjanak, ami nem valós.”

„Nem fogok nyilatkozni, ehhez se járulok hozzá. Érti? Ismeri a jogot? Ennyire?”

Fiák végül azt is mondta, hogy nincs is köze a bányával kapcsolatos ügyhöz. Hozzátette: „az ügyvezető nyilatkozik meg a vezérigazgató nyilatkozik.”

A 24.hu hónapok óta keresi az Andezit Bau vezetőit, mégsem nyilatkoznak.

Kapcsolódó
A sárlavina előtt is ismert volt a villámárvízveszély a NER-közeli bányánál, a hatóságok mégsem vették komolyan
Tudni lehetett, hogy Recsken képes ennyi eső lezúdulni, mégsem készültek fel erre. A polgármester ugyanakkor elismerte, hogy a bánya nem oda került, ahova eredetileg tervezték, ami a sárlavinánál döntő lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik