Belföld

Újabb ítéletek születtek a magyar állam ellen a tranzitzónás fogvatartás alatt elszenvedett jogsértések ügyében

Attila KISBENEDEK / AFP
Attila KISBENEDEK / AFP

A Magyar Helsinki Bizottság ma reggel számolt be a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) magyar állammal szemben meghozott elmarasztaló ítéletéről. 2016-ban magyar rendőrök vertek véresre egy pakisztáni menedékkérőt, amiért Strasbourg sérelemdíj fizetésére kötelezte a magyar államot. Később a jogvédő szervezet közölte, hogy az EJEB további három magyarországi menedékkérő esetében hozott ítéletet.

Mindhárom esetben a tranzitzónás fogvatartás alatt elszenvedett jogsértések miatt tettek panaszt a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei.

Egy szíriai kurd fiatalember nyolc és fél hónapot húzott le a tompai tranzitzónában. Fogvatartása alatt testben és lélekben annyira leromlott az állapota, hogy a tranzitzónában nem kaphatott megfelelő orvosi és pszichológiai segítséget, ennek ellenére a menekültügyi hatóság nem akarta szabadon engedni. Ő azok közé tartozik, akiket éheztettek is: hat napon át nem ehetett. A Magyar Helsinki Bizottság közbenjárására a strasbourgi bíróság felszólította a hatóságokat, hogy adjanak neki enni. A magyar állam 4500 euró elégtételt köteles fizetni neki.

Egy másik esetben a háború sújtotta Afganisztánból az életveszélyben lévő apa, felesége, valamint három, 10 éves, 8 éves és 4 hónapos gyerekeik száz napig voltak kénytelenek vesztegelni a röszkei tranzitzónában. Az egyik, súlyos pszichés betegséggel küszködő szülőt és a középső gyereket különösen megviselte ez az időszak. Összesen 11 000 euró elégtételt kell fizetni nekik.

Egy anya és négy éves kisfia négy hónapon át raboskodott a tompai tranzitzónában. Az asszony erőszakos férje elől menekült el Irakból. A hosszú vándorút is erősen traumatizálta, a gyereke is betegséggel küszködött, mégsem kaptak értékelhető orvosi kezelést a tranzitzónában, és ki sem szállították őket. Az EJEB 6000 euró sérelemdíj megfizetésére kötelezte a magyar államot.

A strasbourgi bíróság mindhárom esetben kimondta, hogy

a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát, továbbá jogellenesen, jogorvoslati lehetőség nélkül tartották őket fogva. 

Az Európai Unió Bírósága 2020 májusában mondta ki a tranzitzónás fogvatartás jogellenességét, a magyar állam csak ezt követően engedte szabadon a menedékkérőket. A tranzitzónákban elkövetett jogsértések miatt az EJEB már többször hozott elmarasztaló ítéletet, korábban egy afgán menekült családnak 15 ezer eurós sérelemdíjat ítéltek meg.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik