Belföld

Magyar rendőrök vertek véresre egy pakisztáni menedékkérőt: kártérítést kell fizetnie a magyar államnak

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön elmarasztaló ítéletet hozott a magyar állammal szemben, amiért magyar rendőrök 2016-ban összevertek egy pakisztáni menedékkérőt. Az ügyészség akkor nem indított nyomozást. A magyar államnak 20 ezer eurós kártérítést kell fizetnie az áldozatnak – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

A 30 éves Khurram Shahzadot, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelét 2016. augusztus 12-én bántalmazták más külföldiekkel együtt az őket a határkerítés túloldalára „átkísérő” rendőrök. Rugdosták, fém- és gumibottal, tonfával verték őket. A Helsiniki Bizottság azt írja, számos fajsúlyos bizonyíték állt a nyomozó ügyészség rendelkezésére, elvárható módon mégsem nyomozott a tettesek után.

Az egyik ilyen bizonyíték egy videó, amit maga a rendőrség rögzített, és Khurram Shahzad feljelentése után került elő. A röviddel a bántalmazás után készített képen is ő látszik véres fejjel. A szabadkai kórházban látlelet is készült állapotáról, így mások mellett a két fejsérüléséről, amit össze kellett varrni. Emellett sikerült pontosan megjegyeznie az egyik rendőr ötjegyű azonosító számát is, még azt is megmondta, hogy három csillag volt a váll-lapján, de ez sem volt elég az ügyészségnek.

A strasbourgi bíróság az ítélete kimondja:

nem folyt hatékony nyomozás az ügyben, és az állam nem adott elfogadható magyarázatot Khurram Shahzad sérüléseire. A bíróság kimondta azt is, hogy a férfit bántalmazták a magyar rendőrök. Ez a Magyar Helsinki bizottság szerint ritkán fordul elő: a bántalmazásos ügyekben a strasbourgi gyakorlat szerint általában az elégtelen nyomozás miatt szokták az államot elmarasztalni. Ám Shahzad ügyében a bizonyítékok, a rendőrök ellentmondásos vallomásai, az általuk készített videófelvétel és a bántalmazást cáfolni képes bizonyíték, magyarázat teljes hiánya arról győzte meg a strasbourgi bíróságot, hogy a bántalmazás az ügyfelünk által előadott módon történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik