Belföld

Felfüggesztettet kértek a mogyoróallergia miatt Újpesten meghalt hatéves kisfiú tanárnőjére

RTL Híradó
RTL Híradó

Vádat emelt a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség azzal az újpesti napközis tanárnővel szemben, aki tavaly januárban annak ellenére is földimogyorós sütit tett a hatéves kisfiú padjára, hogy  tisztában volt azzal, hogy a gyereknek mogyoróallergiája van. A kisfiú allergiás rohamot kapott, és már nem lehetett megmenteni az életét.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a 45 éves pedagógus napközis tanárként dolgozott a budapesti általános iskola egyik első osztályában, amelynek tanulója volt a fiúcska is.

A gyereknek mogyoróallergiája volt, amiről a tanár is tudott, mivel azt a szülők a gyermek tanulói adatlapján, a szülőknek szóló kérdőíven, továbbá az üzenőfüzetben is jelezték az iskola és a tanítók felé.

Az ominózus napon az egyik gyermek születésnapját ünnepelték az osztályteremben. A tanár külön tányérokra porciózta az ünnepelt által hozott édességeket, köztük földimogyorós krémmel töltött ostyarudat, majd az ünnepelttel együtt szétosztotta a gyermekek között úgy, hogy minden padra tettek egy-egy tányért.

Ennek megfelelően, az allergiás kisfiúnak és a padtársának is tálaltak az édességekből, amelyek között volt 2-2 darab ostyarúd is. A kisfiú  evett a padjára helyezett, mogyorót tartalmazó ostyarúdból, amelyet követően rövid időn belül rosszul lett. A telefonon értesített szülők gyorsan megérkeztek az iskolához, majd autóval orvoshoz indultak a kisfiúval, akinek azonban útközben romlott az állapota, ezért a szülők megálltak egy újpesti benzinkútnál és mentőt hívtak.

A segélyhívásra két mentőegység is érkezett a helyszínre, azonban a kisfiú életét már nem tudták megmenteni. A tragédia azért következett be, mert a napközis tanár az édességek kiosztásakor nem vette figyelembe azt, hogy a gyerek általa is tudottan mogyoróallergiában szenved, és ennek ellenére földimogyorókrémmel töltött édességet tett a kisfiú padjára is, amellyel lehetővé tette, hogy abból a gyerek fogyasszon.

Értesüléseink szerint a 45 éves pedagógus azt mondta a vallomásában, hogy tudott a gyermek allergiájáról, ám azt nem gondolta, hogy az ilyen súlyos fokú. Elmondása szerint nem figyelte, hogy mogyorókrémmel van töltve az ostya. 

A tanárnő a munkaköri leírása szerint, személyesen felelős a felügyeletére bízott tanulók testi, érzelmi és morális épségéért, és ezzel gondatlanul megszegte a foglalkozása szabályait, amely közvetlen ok-okozati összefüggésben állt a halálos eredménnyel.

Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért a pedagógusra halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt azzal, hogy határozott időre tiltsák el a tanítói foglalkozás gyakorlásától.

Kapcsolódó
Tudott a napközis tanár az Újpesten meghalt kisfiú allergiájáról, de nem gondolta, hogy ilyen súlyos fokú
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják a 45 éves pedagógust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik