Belföld

Kiemelt kormányzati cél Mészáros Lőrinc külföldi terjeszkedése

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A külügyi államtitkár csak ennyit válaszolt Vadai Ágnesnek, aki azonban nem ezt kérdezte.

Kiemelt kormányzati cél, hogy minél több magyar vállalat meg tudjon jelenni hazai tevékenysége mellett a külpiacokon is. A hagyományosan szoros kapcsolatrendszerre tekintettel természetes folyamat, hogy a magyar vállalkozások esetén a piacbővítés
elsődleges célterülete a Kárpát-medence és a nyugat-balkáni régió.

Ezt írta Magyar Levente. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára főnöke, Szijjártó Péter megbízásából csak ennyit válaszolt Vadai Ágnesnek. A Demokratikus Koalíció képviselője ennél jóval többre lett volna kíváncsi, hiszen éppen azért fordult a  miniszterhez, mert úgy érezte, korábban nem kapott érdemi választ arra Magyar Leventétől, mekkora kormányzati segítséggel terjeszkedik Mészáros Lőrinc Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban. Szerinte az államtitkár akkor sem tudott válaszolni, ám egy komplett termelési jelentést adott le. Azt írta, az elmúlt hetekben a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. és a Talentis Agro Zrt. jelentős külföldi bevásárlásokat hajtott végre. A Talentis Group Zrt. Bosznia-Hercegovinába terjeszkedik tovább, a cég egy cementgyárat vásárol. A Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról. A Talentis Agro adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve exportőre megvásárlásáról.

Ezek alapján Vadai Ágnes az alábbiakra várt volna választ Szijjártó Pétertől:

  • Mekkora kormányzati hitelt kapott a Talentis Group Zrt. a Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásához?
  • Mekkora kormányzati hitelt kapott a Talentis Agro Zrt. Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelő megvásárlásához?
  • Mekkora Eximbank hitelt kapott a Talentis Group Zrt. Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásához?
  • Mekkora Eximbank hitelt kapott a Talentis Agro Zrt. Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelő megvásárlásához?
Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik