Belföld

A magyarok 30 százaléka szerint „nincs közünk ahhoz, hogy mit csinál a vagyonával Mészáros Lőrinc”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A megkérdezettek mindössze 10 százaléka tartja Mészáros Lőrincet olyan sikeres üzletembernek, aki nagyrészt saját tehetségének, szorgalmának köszönheti a vagyonát – mutatta ki a Publicus Intézet felmérése, amely a Népszava megbízásából készült. További 23 százalék úgy gondolja, hogy Mészáros javarészt politikai hátszéllel gazdagodott meg, azonban ezzel „hasznos politikai küldetést teljesít, szükség van nemzeti nagytőkére”. A válaszolók 10 százaléka úgy vélekedik, szerintük zavaró és dühítő a jelenség, ám szükség van a nemzeti nagytőkére, Mészáros Lőrinc afféle szükséges rossz.

A legnagyobb csoportot (44 százalék) ugyanakkor azok alkotják, akiknek lesújtó a véleményük Mészáros személyéről és teljesítményéről is: ők úgy ítélik meg, hogy a „Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman”. (A fennmaradó 13 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni).

A Publicus Intézet az ezer fős mintán végzett kutatása során rákérdezett arra is, hányan értesültek arról, hogy Mészáros Lőrincet egy 27 milliárd forintba kerülő, 62 méteres luxusjachton fotózták le, és kiderült, a jacht Mészáros egyik érdekeltségéé. A többséghez eljutott az információ: 64 százalék nem csupán hallotta a hírt, hanem azt igaznak is tartja. 7 százalék ugyan hallotta a hírt, de nem tartja igaznak.

Ami a luxusjachtozásról szóló hír fogadtatását illeti, 30 százalék szerint „nincs közünk ahhoz, hogy mit csinál a vagyonával Mészáros Lőrinc”. Ezzel szemben kétszer ennyien (60 százalék) képviselik azt az álláspontot, hogy – mivel Mészáros Lőrinc közpénzből gazdagodott meg – jogos a kiemelt érdeklődés, ami az ügyet kíséri. A többség (52 százalék) nagyon jellemzőnek tartja a kormányközeli elitre a luxust, a rongyrázást, 24 százalék szerint ez „inkább jellemző”. A közvélemény-kutatásról további részletek a Népszava cikkében olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik