Gazdaság

Orbán Viktor nyugdíjkiegészítést jelentett be

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szerdán ülésezett a kormány, csütörtökön a kormányinfón ismertetik a főbb döntéseket. Ezt megelőzően azonban Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán tett bejelentést.

Emlékeztetett, hogy 2010-ben a kormány vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét. Ezt a vállalást a Covid-járvány és az ukrajnai háború ellenére is teljesíteni tudják – mondta. Idén novemberben nyugdíjkiegészítést kapnak az idősek, mivel az infláció magasabb lett a vártnál. Ez átlagosan fél havi extrapénzt jelent a nyugdíjasoknak.

„Pontos elszámolás, hosszú barátság, a nyugdíjasok számíthatnak ránk” – zárta mondandóját a miniszterelnök.

A félhavi pluszból kiindulva a nyugdíjkorrekció kicsit magasabb lehet, mint a korábbi feltételezések (2,4–3,6 százalék, 2,6–3,1 százalék, 3,5 százalék) voltak. Ha novemberben átlagban fél havi pluszt kapnak a nyugdíjasok (amiben benne van a január-novemberi emelés és a februári 13. havi nyugdíjra jutó emelés), akkor ez alapján 4,16 százalékos utólagos nyugdíjkorrekció jöhet.

Az átlagnyugdíjra (208 500 forint) vetítve 104 ezer forint körüli összeg érkezhet pluszban novemberben.

A kormányinfón bejelentettek alapján azonban mégis karcsúbb lesz az utólagos kompenzáció, és inkább a nyugdíj 37 százalékára rúg a novemberi plusz pénz – átlagnyugdíj esetén 78 ezer forint várható. Havi szinten pedig az átlagnyugdíjra (a kormányinfón 210 700 forintot mondtak) mindössze 6532 forint emelés jön rá, ami így 3,1 százalékos emelésnek felel csak meg.

Kapcsolódó
Gulyás Gergely: Novembertől átlagosan 6532 forinttal fog nőni a nyugdíj
Mutatjuk a csütörtöki kormányinfó legfontosabb bejelentéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik