Élő Belföld

Gulyás Gergely: Novembertől átlagosan 6532 forinttal fog nőni a nyugdíj

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Mutatjuk a csütörtöki kormányinfó legfontosabb bejelentéseit.
  • Szerdán ülésezett a kormány, csütörtökön Orbán Viktor nem sokkal a kormányinfó kezdete előtt nyugdíjkiegészítést jelentett be.
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyugdíjasok extra juttatásával kapcsolatban elmondta: az emelés 190 milliárd forint kiadást jelent majd a költségvetésnek. 210 700 forintos átlagos havi nyugdíjnál 6532 forintos emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok.
  • A nyugdíjemelést visszamenőlegesen is kifizetik: 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok októberben átlagosan.
  • Gulyás szerint már novemberben egyszámjegyű lehet az infláció (éves szinte 17,5-18 százalékos inflációra számítanak), a 2025-ös évben pedig a gazdaság helyreállítása is elkezdődhet.
  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az árfigyelőrendszerrel kapcsolatban elmondta: csütörtöktől egy térkép is elérhető lesz az oldalon, mellyel a vásárlók a hozzájuk legközelebb eső boltokra tudnak szűrni, és nyomon tudják követni az árak alakulását.
  • Pillanatnyilag a kormány azt várja el, hogy ne itt legyen a legdrágább a benzin – mondta Gulyás, aki szerint tűzifaprogram idén is lesz.
  • A miniszter szerint akkor is sor kerül a pedagógusok fizetésemelésére, ha Brüsszel nem ad pénzt, csak lassabb lesz az üteme.

78 ezer forintos emelést kapnak a nyugdíjasok átlagosan

Gulyás Gergely megismételte a kormányfői bejelentést. Közölte, a nyugdíjas infláció 18,5 százalék lesz a jegybank várakozása szerint, ezért 3,5 százalékos kiegészítés jön. Ez a gyakorlatban 3,1 százalékos emelést jelent Gulyás szerint. A havi nyugdíjemelés összege 6532 forintos emelés kell, hogy legyen. 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok októberben átlagosan. A költségvetésnek ez 190 milliárd forintos kiadást jelent.

Szokásos felállás

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatja a nyilvánosságot a kormány szerdai ülésén történtekről, és válaszolnak az újságírói kérdésekre is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik