Belföld

Méltatlanság miatt kizárták Szabó Bálintot a szegedi közgyűlésből

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Zárt ülésen szavazott pénteken a szegedi közgyűlés a jogerősen elítélt Szabó Bálint képviselő ellen korábban benyújtott méltatlansági indítványról. Botka László polgármester utóbb kihirdette, hogy Szabó képviselői mandátumtól való megfosztásáról egyhangúlag szavaztak, vagyis nem volt vita a Fideszes és a baloldali képviselők között – írja a hvg.hu.

A képviselőt tavaly szeptemberben azért tartóztatták le, mert a miniszterelnök autókonvojához túl közel hajtott, nem tartotta be a megfelelő követési távolságot. Szabó Bálint hét és fél hónapot töltött letartóztatásban, június legvégén szabadult. Végül egy év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amit négy évre felfüggesztettek.

A pénteki ülésen a napirendi pontokhoz a közgyűlés elején Szabó rendre hozzászólt, ezek olykor személyeskedésbe mentek át. Amikor egyre hevesebbé vált a szóváltás, az ülést vezető Botka László ügyrendi szavazást rendelt el, hogy Szabó Bálint ne szólhasson a hátralevő napirendekhez.

Ezt végül megszavazták, de technikai szünetet kellett elrendelni, hogy visszaálljon a rend – áll a tudósításban.

Az önkormányzati törvény szerint, ha egy képviselő szándékosan bűncselekményt követ el, és emiatt jogerősen elítélik, akkor méltatlanná válik a posztjára. Ha azonban a határozatot az érintett megtámadja, tovább gyakorolhatja képviselői jogait addig, amíg az ügyben nem lesz jogerős döntés.

Szabó a minap azt állította az Indexnek, hogy meg sem kapta még írásban az ítéletet. Ezzel kapcsolatban Szabó azt mondta, ha kirakják a szegedi képviselő-testületből, „totális háborút” indít Botka László ellen.

Az önkormányzati képviselő júliusban azzal állt elő, hogy polgármester-jelöltként indulna a 2024-es önkormányzati választásokon. Ezt azzal indokolta, hogy szegedi emberek adták neki mandátumát, így elvenni is csak a szavazók vehetik el. Szabó egyébként 2019-ben is indult a polgármesteri székért de csak a szavazatok 1,76% százalékát tudta elérni, ami 1186 szegedi választópolgár szavazatát jelentette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik